Prezident musí ukázať, čo je slovenský záujem, vyhlásil prezidentský kandidát Ivan Korčok

Prezident musí ukázať, čo je slovenský záujem a na ktorej strane histórie bude Slovensko stáť, vyhlásil prezidentský kandidát Ivan Korčok. Bývalý minister zahraničných vecí predstavil svoj zahranično-politický program.

Ivan Korèok Annalena Baerbocková Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pôsobenie v úrade prezidenta v tejto oblasti stavia na troch princípoch, a to susedstvo, spojenectvo a partnerstvá. Zároveň vyzval vládu SR, aby urýchlene spustila proces zásadnej revízie Bezpečnostnej stratégie, keďže ruská agresia voči Ukrajine zničila európsku bezpečnostnú architektúru.

„Som presvedčený, že práve teraz je ten moment, kedy aj prezident Slovenskej republiky má úlohu ukázať, čo je slovenský záujem a na ktorej strane histórie dnes Slovensko musí stáť,“ zdôraznil Korčok s tým, že byť niekde na pomedzí Slovensko prakticky oslabuje.

V rámci princípu susedstva vníma najmä dve výzvy. Vo vzťahu s Maďarskom je podľa neho dôležité hovoriť spoločne aj o histórii oboch štátov a jej „bolestivých dôsledkoch“. Slovenský záujem by nemal byť vymenený za ticho a kľud.

Treba tiež vážiť slová a nepozerať sa na suseda ako na odtrhnuté územie. V prípade ruskej agresie na Ukrajine treba vnímať hrozbu v podobe Ruska, ktoré je hrozbou aj pre bezpečnosť Slovenska. V slovenskom záujme by nemalo byť bagatelizovanie či zamlčiavanie faktov pred vlastnými občanmi.

Vyzval preto vládu SR, aby adekvátne revidovala Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu SR. Pri téme spojenectva treba podľa Korčoka vedieť, kde je sever. Za pokrytecké označil útočenie na aliančných partnerov či členov EÚ.

Za hlavný problém v zahraničnej politike nepovažuje „silný Brusel, ale Brusel globálne a geopoliticky bezvýznamný.“ Zahraničná politika by mala byť zároveň podľa neho zrozumiteľná a nie mätúca, a to tak pre spojencov, ako aj vlastných občanov.

Vytvárať spojenectvá treba podľa Korčoka s politickým Západom, iba tak sa slovenská zahraničná politika môže vybrať na cestu „hrdej a suverénnej bezvýznamnosti“. Aktívnejší však chce byť aj v oblasti partnerstiev pri dialógu s tými, ktorí nie sú súčasťou nášho hodnotového sveta.

Zabúdať podľa neho netreba ani na hlas V4. V reprezentácii Slovenska navonok sa chce osobitne sústrediť na podporu ekonomickej diplomacie, komunikáciu so slovenskou diaspórou vo svete a rozvoj kultúrnej diplomacie.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac