Ruské ministerstvo vnútra chce, aby cudzinci pri vstupe do krajiny potvrdzovali svoju lojalitu voči Moskve

Ruské ministerstvo vnútra chce, aby všetci cudzinci pri vstupe do krajiny potvrdzovali svoju lojalitu voči Moskve svojím podpisom. "Dohoda o lojalite", ako by sa mala volať, by nezahŕňala len zákaz kritiky ruských úradov, ale aj ďalšie obmedzenia s cieľom chrániť národné záujmy Ruskej federácie.

Cudzinci v Rusku by mali mať na základe spomínanej dohody napríklad explicitne zakázané nielen brániť činnosti orgánov verejnej moci Ruska, ale taktiež by nemali „žiadnym spôsobom diskreditovať zahraničnú a domácu štátnu politiku Ruské federácie, verejné orgány a ich úradníkov“, informovala o tom tlačová agentúra TASS.

Prisťahovalci by sa podpisom dohody taktiež zaviazali k nepopieraniu ruských rodinných hodnôt a k tomu, aby nedeformovali históriu o prínose sovietskych ľudí k víťazstvu nad fašizmom. Okrem toho by dohoda pravdepodobne zahŕňala pripomienky k historickej udalosti druhej svetovej vojny.

Ľudia z iných krajín by tiež nemali prejavovať neúctu k rozmanitosti regionálnych a etnokultúrnych spôsobov života ruského obyvateľstva a zneužívať práva na informácie.

Ruské ministerstvo vnútra uvažovalo o tomto návrhu už v roku 2021.

(tass)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac