Protekcia? Pobúrení starostovia podali trestné oznámenia. Nazlostil ich rozdielny prístup mesta

KOŠICE – Vzťahy medzi magistrátom a viacerými mestskými časťami sú na bode mrazu. Nečudo, primátor Jaroslav Polaček odmietol poslať mestským častiam podielové dane. Presnejšie, ich časť.

Ladislav Lörinc Lörinc podal trestné oznámenie, pridali sa k nemu aj ďalší starostovia. Primátor im odkázal, že majú šetriť. FOTO: Ladislav Lörinc FB, Mesto Košice FB

Za december dokonca nedostali vôbec nič. Primátor Jaroslav Polaček na utorkovom rokovaní mestskej rady starostom mestských častí povedal, že rok 2023 považuje za uzavretý. Navyše ich vyzval, aby začali šetriť, keďže mesto je už v úspornom režime.

V tomto roku mesto stoplo aj projekty, ktoré plánovalo. Napríklad výstavbu domu sociálnych služieb, parkoviska pre vraky áut či nájomné byty. Podľa Polačeka mesto šetrí aj verejné financie. „Začali sme od môjho platu, platov námestníkov, znížili sme výdavky v rôznych marketingových položkách, mestské noviny budú vychádzať už len raz za dva mesiace, škrtli sme platy a riešime odchodné rôznych zamestnancov. Napríklad aj v mestskej polícii. Takže ušetríme, ale stále to nie je dosť. Preto som na dnešnom rokovaní Rady starostov vyzval starostov, aby aj oni priložili ruku k dielu a začali šetriť,“ oznámil primátor.

Starostov postup primátora „vytočil“ a podnikli právne kroky. „Toto je smutná realita, do ktorej nás dostal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Úprimne, nečakal som, že to skončí až tu, no potom, čo primátor odmieta doplatiť podielové dane mestským častiam, ktoré im patria, nemáme na výber,“ uviedol starosta Sídliska KVP Ladislav Lörinc v stanovisku, ktoré poskytol Štandardu. „Tak ako som avizoval, som aj urobil. Práve som podal krajskej prokuratúre návrh na vykonanie prokurátorského dozoru nad dodržiavaním zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov mestom Košice a okresnej prokuratúre oznámenie skutočností, ktoré nasvedčujú spáchanie trestného činu,“ upresnil Lörinc s tým, že ku kráteniu financií, ktoré sú poukazované mestom Košice na účty mestských častí, dochádza už od septembra minulého roka.

„Mestská časť KVP je vplyvom tohto svojvoľného rozhodnutia primátora mesta Košice v strate 221-tisíc eur. Peniaze neboli v plnej výške uhradené ani napriek uzneseniu mestského zastupiteľstva, ktoré primátor v decembri podpísal. Krátenie peňazí od štátu je zároveň v rozpore so Štatútom mesta Košice.“ Ďalej podotkol, že v žiadnom meste na Slovensku sa niečo také ešte nestalo. Podľa starostu je situácia naozaj vážna. „Ohrozuje zabezpečenie služieb pre našich obyvateľov a rovnako aj chod miestneho úradu. Fungovať takto môžeme ešte jeden mesiac,“ upresnil Lörinc.

Podľa neho navyše magistrát rozdelil mestské časti, resp. občanov, na rôzne kategórie. „Napríklad Lunik IX dostal krátenie len 14-tisíc eur. Občania Lunika IX sú iní Košičania ako občania z KVP či Ťahanoviec? Oni platia na daniach mestu viac?“ pýta sa starosta. Pripojil aj tabuľku s údajmi, kde sú uvedené sumy, ktoré magistrát nevyplatil mestským častiam. KVP spomínaných 221-tisíc eur, mestskej časti Dargovských hrdinov takmer 148-tisíc, Západu vyše 226-tisíc. Mestská časť Nad jazerom dostala o vyše 147-tisíc eur menej. Naopak, najnižšie krátenie zasiahlo Šebastovce, a to o 4 117 eur. Poľovu chýba 6 475 eur.

„Ako som už povedal, vždy budem brániť našu prácu pred akýmikoľvek útokmi a neprávosťou. Nemôžem to nechať tak, som zodpovedný za našich obyvateľov a rovnako aj zamestnancov úradu. Bez vyplatenia finančných prostriedkov mestom Košice jednoducho nevieme, ako bude úrad fungovať, môžeme to rovno zavrieť,“ uzavrel starosta s tým, že tu ide o všetkých Košičanov.

Pridli sa k nemu viacerí kolegovia. Napríklad starosta mestskej časti Sídlisko Ťahanovce, či starosta Starého Mesta Igor Petrovčik. „Tu sa už končí každá sranda. Situácia, do ktorej nás všetkých dostal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, je vážna. Podávam podnet krajskej prokuratúre na vykonanie dozoru nad dodržiavaním zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov mestom Košice. Rovnako podávam okresnej prokuratúre oznámenie skutočností, ktoré nasvedčujú spáchanie trestného činu,“ oznámil starosta Starého Mesta.

Upresnil, že Staré Mesto bolo primátorom ochudobnené o takmer 121-tisíc eur. „To všetko aj napriek tomu, že uznesenie mestského zastupiteľstva o úhrade primátor podpísal a rovnako je tento bezprecedentný krok primátora v rozpore so Štatútom mesta Košice. Niečo podobné sa za ostatných 30 rokov v samospráve na Slovensku nestalo. Verím, že kompetentné orgány budú konať a preveria, kde je pravda,“ dodal Petrovčik.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok