Projekt lesopark pri Pereši: Na nedorobkoch sa pracuje aj po vypršaní termínu

KOŠICE - Mnohých Košičanov vlani prekvapila informácia, že medzi mestskými časťami Pereš, Lunik IX a Myslava vyrastie lesopark. Náklady na realizáciu projektu mali plynúť z eurofondov. Po prvotnej eufórii niektorých Perešanov z novej oddychovej zóny nastúpili obavy z toho, že neprispôsobiví občania z neslávne známeho Lunika IX budú mať do ich mestskej časti zjednodušený prístup.

Pereš - lesopark Perešania neskrývajú nespokojnosť s projektom budovania lesoparku. Foto: Tip čitateľa

Nespokojnosť prejavili najmä obyvatelia nehnuteľností, ktoré stoja na pozemkoch v tesnej blízkosti lesa a už dlhodobo sú terčom nájazdov „lunikárov“ a obyvateľov nelegálnej osady Mašličkovo. „My sme už na to alergickí. V lete máme pocit, že bývame v rómskej kolónii. Buď sa tu len tak ponevierajú a sondujú, či je niekto doma, alebo žobrú. Pozrite sa, aké ploty sme si tu kvôli bezpečnosti postavili, ako hradby. Nemyslím si, že myšlienka s lesoparkom bol dobrý nápad starostu a poslancov. Ani Myslavčanom sa to nepozdáva, keďže tí majú našich problematických spoluobčanov doslova za plotom,“ poznamenal Perešan, ktorý si kvôli obavám o seba, rodinu a majetok neželá byť menovaný.

Dodal, že teraz sa v Pereši hovorí o problémoch s dokončením projektu. „Všetko malo byť hotové do konca roka 2023, čo bol šibeničný termín a, samozrejme, nepodarilo sa ho dodržať. Starosta Peter Kavuľa, ktorý si tento nezmysel dal do predvolebného programu, údajne písal žiadosť na ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, aby rezort predĺžil termín ukončenia, ale neschválili mu to. Už nám naozaj nechýba nič iné, len aby sa naša mestská časť zadlžila a skončila napokon v nútenej správe,“ spomenul nie príliš ružovú perspektívu.

Náš čitateľ priebežne dokumentuje budovanie lesoparku. Autor videa: Tip čitateľa.

„Ak kontrola z ministerstva nepríde teraz, ako mu dokážu, že termín nedodržal? Taká robota je nanič. Bude to len niečo narýchlo zbúchané. Hoci, ak mám povedať svoj názor, nerozumiem, načo budujeme lesopark, veď Pereš je dookola obklopený lesom a krásnou prírodou. Neďaleko sú Bukovec a prímestské rekreačné strediská Alpinka, Bankov a Anička nie sú ďaleko. Na bicykli som tam raz-dva. Potrebujeme momentálne pre život dôležitejšie veci. Mnohí mladí si tu postavili alebo kúpili domy, zvyšuje sa počet detí, myslím si, že pokojne by sa u nás uživili základná škola aj jasle a materská škola,“ zdôrazňuje mladý muž.

Požiadali sme o vyjadrenie starostu Pereša Petra Kavuľu. Napriek opakovaným urgenciám sme sa do uzávierky článku odpovede nedočkali. Oslovili sme preto Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR), ktoré potvrdilo, že 22. 11. 2023 bola mestskej časti Košice-Pereš poskytnutá dotácia vo výške 371 886,22 eura. O žiadosti vo veci predĺženia termínu od prijímateľa však nemali žiadnu vedomosť. „V prípade doručenia takejto žiadosti by však nemohla byť schválená, pretože oprávnené obdobie vzniku výdavkov bolo v predmetnej výzve definované od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023. Podmienky zverejnené v nej nie je možné meniť,“ uviedla pre Košický Štandard hovorkyňa ministerstva Zuzana Krištofovičová s dôvetkom, že po doručení vyúčtovania poskytnutej dotácie vykoná MIRRI SR administratívnu finančnú kontrolu.

Hoci projekt mal byť hotový do konca uplynulého roka, nestalo sa tak. Autor videa: Tip čitateľa.

„V prípade nedodržania zmluvných podmienok, ktoré budú mať vplyv na oprávnenosť výdavkov, budú mestskej časti Košice-Pereš tieto vyčíslené aj so stanovenou lehotou na vrátenie.“ Spresnila, že povinnosť zaplatiť práce bez ohľadu na splnené podmienky čerpania dotácie vyplýva zo zmluvy medzi objednávateľom a zhotoviteľom prác. „MIRRI SR bude táto zmluva doručená s vyúčtovaním poskytnutej dotácie,“ dodala na záver Krištofovičová.

Perešania majú ťažké srdce na starostu aj kvôli rozsiahlemu výrubu stromov a podľa ich slov „aj nie príliš kóšer“ následnému predaju dreva, ktoré rieši už aj enviropolícia. Bývalý starosta Jozef Karabin našej redakcii povedal, že hoci už nešéfuje Perešu, stále sa na neho miestni obracajú s kadečím. „Povedali mi, že videli starostu, ako sám pílil stromy. I to, že drevo sa následne za tmy vyvážalo nákladiakmi. Kavuľa sa bránil, že mal na to poverenie správcu lesného majetku, toto však nikto na vlastné oči nevidel,“ povedal exstarosta.

Ako vyhodnotí projekt Rašiho ministerstvo, nevedno. Foto: Tip čitateľa

Isté je, že Národná centrála osobitných druhov kriminality PPZ, konkrétne košické oddelenie odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality, sa už prípadom zaoberá. „Pričom zatiaľ nie je vedené trestné konanie. Ďalšie kroky budú závisieť od preverenia všetkých relevantných skutočností,“ znela odpoveď policajnej hovorkyne Denisy Bárdyovej.

Hlavné slovo pri posúdení splnenia podmienok na oprávnenosť prijatia dotácie bude však mať ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré na základe administratívnej finančnej kontroly posúdi a vyhodnotí skutočný stav.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok