Úrady skonštatovali protiprávnosť, nikto ju však nezrušil. Kontroverzná výstava Body Worlds o pár dní bez problémov skončí

Regionálny úrad verejného zdravotníctva síce konštatoval porušenie zákona o pohrebníctve, dodnes však nerozhodol o výške pokuty, polícia neukončila vyšetrovanie. Aj vďaka tomu sa evidentne protiprávna výstava nerušene skončí skôr, ako zasiahnu úrady.

Body Worlds Gunther von Hagens Gunther von Hagens, a jeho diela. Foto: profimedia.sk

V Štandarde sme už v prvej polovici októbra informovali o morbídnej výstave s názvom Body Worlds, ktorá sa pripravovala v bratislavskom obchodnom centre Nivy. A to aj napriek tomu, že jej konanie je na Slovensku protizákonné, keďže porušuje zákon o pohrebníctve. To krátko po jej začatí konštatoval aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorého hovorkyňa zároveň uviedla, že RÚVZ začal správne konanie vo veci udelenia pokuty, ktorá by sa podľa zákona mala pohybovať vo výške 20- až 50-tisíc eur.

Výstava však aj napriek tomu naďalej prebieha podľa plánu. Riadne ukončená by mala byť na konci budúceho týždňa.

Polícia vyšetruje, RÚVZ vedie správne konanie

Jedným z dôvodov je, že kompetentné úrady ešte stále nestihli prípad uzavrieť. Naznačuje to aj odpoveď RÚVZ na našu otázku, či je už vo veci výstavy ukončené správne konanie a či je známa výška pokuty. Hovorkyňa Katarína Nosálová nám odpísala, že „do dnešného dňa nebolo zo strany RÚVZ Bratislava v konaní vo veci uloženia pokuty za správny delikt vydané žiadne rozhodnutie, pretože správny orgán v predmetnej veci stále koná“.

Podobne vyzerá situácia aj na polícii, ktorá sa danou vecou zaoberá. Z krajskej prokuratúry nám na našu otázku ohľadne výstavy odpísali, že výstavou sa zaoberá vyšetrovateľka Odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava II. Gabriela Kováčová, hovorkyňa krajskej prokuratúry v Bratislave na margo prípadu ďalej uviedla, že vo veci bol „vypočutý oznamovateľ a sú vykonávané ďalšie procesné úkony. Po zabezpečení všetkých relevantných dôkazov bude vo veci rozhodnuté“.

Nízka pokuta?

Druhým dôvodom, prečo podujatie pokračuje, môže byť príliš nízka pokuta. Organizátor si mohol spočítať, že sa mu výstava aj napriek nej oplatí. Pripomeňme, že organizátorom výstavy Body Worlds je maďarská spoločnosť Body Worlds – Concert Europe Kft., ktorá si na jej realizáciu prenajíma priestory od spoločnosti Nivy, ktorú zas vlastní spoločnosť HB Reavis.

Spoločnosť Nivy pre Štandard ešte v októbri uviedla, že organizátor výstavy ju „ubezpečil, že výkon činnosti, na ktorý si priestory prenajal, je v súlade s príslušnými právnymi predpismi a pokiaľ nebude preukázaný opak, nemáme dôvod to spochybňovať“.

Nivy sme preto oslovili aj po tom, čo RÚVZ rozhodol, že výstava je protiprávna. Svoju otázku sme zopakovali aj teraz. Pýtali sme sa na to, prečo nákupné centrum výstave poskytuje priestory aj po tom, čo úrady rozhodli o jej protiprávnosti. Hovorkyňa spoločnosti už však na naše otázky neodpovedala.

Právnik: Zákon nie je dosť razantný

O vyjadrenie sme požiadali aj právnika Patrika Danišku z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, ktorý voči výstave organizoval petíciu. Pod tú sa podpísalo viac ako 11-tisíc ľudí. Daniška verí, že postup štátnych orgánov pri vynucovaní dodržiavania zákona nie je dosť razantný.

„Hrozba sankcie za nezákonné vystavovanie mŕtvych ľudí neplní odstrašujúcu funkciu, organizátor si zjavne spočítal, že na výstave aj tak zarobí,“ skonštatoval Daniška.

Treba podľa neho ešte počkať na rozhodnutie úradov. „Čakáme, ako dopadne vyšetrovanie a správne konanie o uložení pokuty. Podľa toho budeme vidieť, čo treba ešte spraviť, aby sa takáto situácia v budúcnosti neopakovala,“ uviedol Daniška.

Kontroverzná výstava

Pripomeňme, že autorom výstavy Body Worlds je nemecký lekár a podnikateľ Günther von Hagens. Predpokladá sa, že mnohé z tiel, ktoré na podujatí vystavuje, patria čínskym politickým väzňom alebo ľuďom bez domova či psychiatrickým pacientom z ruskej Sibíri.

Pre podobnú výstavu sa u nás v roku 2019 menil zákon o pohrebníctve. Cieľom novely pritom bolo, aby sa u nás výstavy ako Body Worlds nemohli organizovať.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac