Pápež počas audiencie vo Vatikáne prijal argentínskeho prezidenta Javiera Mileia

Pápež počas audiencie vo Vatikáne prijal argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorému okrem iného daroval aj posolstvo mieru pre tento rok. Prezident pozval svätého otca na oficiálnu návštevu Argentíny. Išlo by o prvú Františkovu návštevu vo vlasti od roku 2013.

Javier Milei pápež František Na snímke vpravo pápež František a vľavo argentínsky prezident Javier Milei počas súkromnej audiencie vo Vatikáne 12. februára 2024. Foto: TASR/AP

Mieli mu venoval okrem typických argentínskych sušienok aj pamätnú pohľadnicu vydanú pri príležitosti kanonizácie rehoľníčky Márie Antónie od svätého Jozefa, prezývanej Mama Antula. V nedeľu bola vo Vatikáne svätorečená ako vôbec prvá Argentínčanka a Milei sa zúčastnil na jej vyhlásení za svätú.

Milei vlani počas predvolebnej kampane pápeža označil za človeka, ktorý podporuje komunizmus a ostro ho kritizoval za zasahovania do politických záležitostí. Počas víkendu ho naopak v jednom rozhovore označil za najdôležitejšieho Argentínčana v dejinách.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac