Putin po teroristickom útoku pri Moskve vyzval na nový prístup k migrácii

Putin po teroristickom útoku pri Moskve vyzval na nový prístup k migrácii. Aj keď ruský prezident napokon pripustil, že masaker vykonali "radikálni islamisti", naďalej tvrdí, že Ukrajina bola doň nejakým spôsobom zapojená. Tá svoju účasť na útoku popiera.

K zodpovednosti za teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall v Krasnogorsku, ku ktorému došlo 22. marca, sa opakovane prihlásila džihádistická skupina Islamský štát.

V utorkovom prejave na stretnutí s predstaviteľmi ruského ministerstva vnútra Putin povedal, že je dôležité zistiť „nielen páchateľov tohto zločinu, ale aj všetky články reťazca a jeho príjemcov“.

„Je neprípustné využívať túto tragickú udalosť na vyvolanie etnického napätia, xenofóbie a islamofóbie,“ uviedol ruský prezident. Ministerstvu obrany zároveň nariadil, aby sprísnilo kontroly týkajúce sa nelegálnej migrácie a vyriešilo nedostatky v súčasných nastavených postupoch, ktoré umožňujú ľuďom so závažnými záznamami v trestnom registri získať pracovné povolenie a dokonca aj ruské občianstvo.

(tasr)