Štátny zástupca Jaroslav Šaroch sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Mestský súd v Prahe v dotačnej kauze vo februári druhýkrát oslobodil expremiéra Andreja Babiša a bývalú manažérku Agrofertu Janu Nagyovú.

„Po preštudovaní rozsudku sa štátny zástupca nestotožnil so závermi súdu a zohľadnil aj skutočnosť, že bol v danej veci viazaný právnym názorom najvyššieho štátneho zástupcu,“ uviedol hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Dodal, že bližšie dôvody odvolania bude možné poskytnúť až po vypracovaní jeho odôvodnenia, k čomu by malo dôjsť 5. mája. Prípadom sa tak znovu bude zaoberať odvolací Vrchný súd v Prahe. Ten v septembri prvý oslobodzujúci verdikt z vlaňajšieho januára zrušil a vrátil s pripomienkami a návrhmi pražskému mestskému súdu a tamojšiemu senátu, ktorému predsedá sudca Jan Šott.

K odvolaniu došlo len päť dní po tom, čo Mestský súd v Prahe dokončil písomné odôvodnenie svojho februárového rozsudku. Sudca Šott v ňom vysvetľuje, prečo aj napriek výhradám odvolacieho súdu a doplneným dôkazom svoje rozhodnutie nezmenil, teda že „skutok popísaný v obžalobe nie je v prípade žiadneho z obžalovaných trestným činom, a oboch obžalovaných preto oslobodil od obžaloby“.

Šott uznal, že podozrenie polície a štátneho zástupcu Šarocha, že založenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo bolo účelové a podvodné preto, aby firma získala dotáciu 50 miliónov korún, bolo opodstatnené. Dôkazy na preukázanie viny však podľa neho neboli dostatočné.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac