Národný pochod za život sa po piatich rokoch opäť uskutoční v metropole východu

košická Alžbetina ulica úèastníci Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Alžbetinej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Foto: TASR/Roman Hanc

Národný pochod za život sa bude konať 22. septembra 2024 v Košiciach. Hlavným organizátorom sú pro-life organizácie, záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Pozvané zapojiť sa sú aj ďalšie cirkvi, spoločenstvá, pro-life organizácie i jednotlivci, ktorí sa stotožňujú s potrebou chrániť ľudský život od počatia po prirodzenú smrť.

„Konať v prospech života je naša každodenná úloha. Spoločným Národným pochodom za život v Košiciach znova vyjadríme požiadavku na základnú spravodlivosť pre všetkých ľudí – uznanie práva na život,“ uvádza Dušan Škurla, koordinátor prípravy Národného pochodu za život s dôverou, že najmenší z nás budú raz chránení rovnako, ako veľkí.

Hovorca Národného pochodu za život Patrik Daniška tvrdí, že sa chcú opäť verejne ozvať a ukázať krásu života.

„V posledných rokoch sme videli viaceré pokusy liberalizovať potratovú legislatívu na Slovensku. Hoci boli aj snahy legislatívu upraviť v prospech života, žiaľ, nepodarilo sa. Po rokoch klesania počtu umelých potratov nastal v roku 2022 ich nárast o 5,5 percenta, pričom nárast bol aj v roku 2023. Znepokojuje nás aj situácia v Európe,“ dodal Daniška.

Národný pochod za život sa naposledy konal v roku 2019 a v roku 2015 v Bratislave. Košice boli jeho dejiskom pred 11 rokmi. V roku 2013 naň prišlo vyše 75-tisíc ľudí. Národné pochody za život predstavujú jedny z najväčších verejných zhromaždení od roku 1989. Celkovo ich doteraz navštívilo takmer 200-tisíc ľudí.

(let)


Ďalšie články