KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi. Členovia hnutia poukazujú na to, že podľa platnej legislatívy sú poplatky za poskytnutie konkrétneho termínu u lekára zakázané, no v praxi sa to často obchádza.

Návrh novely zákona k tejto problematike predložili do Národnej rady SR. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas) vyzvali, aby si ho osvojila, prípadne podporila.

„V našom zákone je napísané, že manažment pacienta je poskytovaním zdravotnej starostlivosti a je to bezplatná služba. My sme skvelý národ, ktorý si vie vymyslieť rôzne okľuky. Tak sa to vymyslelo tak, že ak to poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, teda konkrétny lekár alebo ambulancia, deleguje na neposkytovateľa zdravotnej starostlivosti, tak tam už zákon neplatí,“ poznamenal poslanec Peter Stachura (KDH).

Pacienti sa tak podľa neho často musia k lekárovi na konkrétny termín objednávať za poplatok cez súkromné internetové portály. „Nemáme krajinu v Európe, kde by sa muselo zaplatiť za to, že sa objednávate k lekárovi, keď má zmluvu so zdravotnými poisťovňami,“ dodal. Novelou chcú presadiť, aby sa takéto náklady nemohli preniesť na pacienta.

(tasr)

Nové správy

Donald Trump má údajne plán na mierové ukončenie vojny na Ukrajine, tvrdí zdroj denníka Telegraph. Bývalý prezident Spojených štátov ho však mieni predstaviť až po novembrových voľbách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Česká päťkoalícia potláča objektívnu diskusiu o vojne na Ukrajine, od začiatku presadzuje možnosť porážky Ruska, ktorá je nereálna. Iniciatívy na podporu mierových rokovaní sa ocitajú za hranicami slušnosti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Stovky Tunisanov zhromaždili v meste al-Amra na protest proti provizórnemu táboru pre migrantov najmä z krajín subsaharskej Afriky. Protestujúci žiadali „odchod“ migrantov a „rýchle“ vysťahovanie tisícov ľudí, ktorí sa tam podľa odhadov zdržiavajú.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Problémom vládneho návrhu zákona „o zahraničných agentoch“ je plošné nálepkovanie. Občan je ponechaný sám na seba a nie je jasné, čo si má myslieť o označení „organizácie so zahraničnou podporou“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Relativisti nepovažujú za kultúrny imperalizmus, keď nemeckí futbalisti nosia dúhové pásky v Katare alebo sa počas MDŽ odsudzuje Irán. Spoločnosť pluralitných názorov môže existovať, iba ak sa každý zriekne práva na absolútnu pravdu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bruselskú sochu Manneken Pis obliekli do detvianskeho kroja, ceremoniál sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. Po odhalení sochy v kroji turisti mohli ochutnať rôzne slovenské gastronomické špeciality a slovenské pivo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan opäť vyhral voľby, zabezpečil si rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie. Hladko porazil svoju vyzývateľku Susan Hallovú.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Propagandistická severokórejská pieseň sa stala hitom sociálnej siete TikTok. Dielo „Priateľský otec“ oslovilo najmä mladšie ročníky, všimol si britský denník BBC. Väčšina z poslucháčov si neuvedomuje, že skladba ospevuje radikálneho diktátora.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Členka vysielacej rady v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD obhajovala požiadavky na kalifát a moslimské právo šaría. Tie vzniesli počas minulotýždňovej demonštrácie protestujúci v Hamburgu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Martine spadol vetroň. Na miesto aktuálne smerujú zdravotnícki záchranári. Na sociálnej sieti o tom informovali z operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prietrž mračien spôsobila popoludní v mestskej časti Partizánskeho Návojovce škody na majetku obyvateľov i v dome kultúry. V meste bude v týchto chvíľach zasadať krízový štáb, vyhlásia mimoriadnu situáciu, uviedol primátor Jozef Božik.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pridávať dve nové úlohy inštitúcii, ktorá nezvláda plniť ani svoj základný inflačný cieľ, je nezodpovedné. Európska centrálna banka v roku 2022 úplne zaspala príchod zvýšenej inflácie. Konkrétne bola tou poslednou z veľkých centrálnych bánk, ktoré začali brzdiť infláciu zvyšovaním úrokových sadzieb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Začatie trestného stíhania proti ukrajinskému prezidentovi Kyjev označil za dôkaz zúfalstva „ruskej štátnej mašinérie a propagandy, ktorá si nevie predstaviť iný spôsob, ako upútať pozornosť“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nemecký kancelár Olaf Scholz odsúdil útok na europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu. Zároveň vyzval na jednotu. „Musíme sa proti tomu spoločne postaviť,“ vyhlásil.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bilbordovú kampaň českej koalície Spolu odsúdil aj prezident Petr Pavel. Za neférovú a nebezpečnú označil edíciu vyobrazení Andreja Babiša a Kláry Dostálovej, ktorá „z neho a z hnutia ANO vytvára zástancov ruských záujmov“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vždy si hrdo bráňme národnoštátny záujem, aby to nemusel za nás robiť niekto iný, vyhlásil víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini s odkazom na Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Naše politické slovenské more je rozčerené, potrebujeme maják, vyhlásil predseda vlády Robert Fico v príhovore na Bradle pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zákonná úprava financovania mimovládnych organizácií zo zahraničia je legitímna, návrh zákona z dielne vládnej koalície však neponúka seriózny či hlbší prístup. Problémom sa stáva plošné nálepkovanie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruské ministerstvo vnútra umiestnilo Volodymyra Zelenského na zoznam stíhaných osôb. Ukrajinský prezident mal podľa oznámenia Kremľa porušiť bližšie neurčené ustanovenie trestného zákona.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najväčšiemu výrobcovi šperkov sa darí, Pandora dosiahla tržby vo výške necelej miliardy eur. Dánska spoločnosť za prvý kvartál oznámila aj zvýšenie prevádzkového zisku o necelú pätinu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na českej diaľnici D1 natlačil kamión auto do návesu s tankom. Nehoda na úseku v smere z Bohumína na poľskú hranicu si vyžiadala jednu obeť a dvoch zranených. Pri rannom incidente zasahoval aj záchranársky vrtuľník.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskí hokejisti do 18 rokov budú hrať na MS vo Fínsku o bronz, v semifinále prehrali s tímom USA jednoznačne 2:7. V nedeľu nastúpia na zápas o 3. miesto proti zdolanému z druhého semifinále medzi Švédskom a Kanadou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch, oznámili tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Akýkoľvek Západom podporovaný ukrajinský útok na Krym sa stretne so silnou odvetou Ruska, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Washington a Brusel varovala, že agresívne akcie sú odsúdené na neúspech.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Opozičná strana Progresívne Slovensko si zvolila podpredsedov, stali sa nimi Zora Jaurová, Simona Petrík, Tomáš Valášek, Michal Truban a Ivan Štefunko. Zmenu na dvoch miestach označil staronový predseda Michal Šimečka za „rozhodnutie snemu“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rómovia v Zakarpatskej oblasti zablokovali odvodný úrad, príslušníci spustili streľbu. Incident zdokumentovaný miestnymi médiami podporuje dlhodobý trend narastajúceho odporu Ukrajincov k mobilizácii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje cestujúcich na aktuálne obmedzenie predaja cestovných dokladov a rezervácií. Dôvodom je plánovaná prevádzková údržba pre aktualizáciu predajných systémov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vykradli z trezorov Palestínskej banky 70 miliónov dolárov, jedna z nich má pravdepodobne väzby na militantné hnutie Hamas. Banka predstavuje od roku 1960 hlavnú finančnú inštitúciu v oblasti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spočiatku skupovala sovietske tanky, aby ich predávala na šrot, dnes dobieha európsku špičku. Boom po začiatku vojny na Ukrajine nezažívajú len giganti ako Rheinmetall či Saab. Ukážkovým príkladom je česká zbrojovka Czechoslovak Group.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pacienti budú mať od zdravotných poisťovní od roku 2025 nové benefity. Zamerané budú na onkologických a kardiovaskulárnych pacientov, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Nikto nehovorí o tom, že Rázsochy nebudú,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Zároveň odmietla, že ide v tejto téme proti uzneseniu vlády. Podľa svojich slov si necháva „pár dní“ na dokreovanie nápadu a o finálnej vízii projektu novej nemocnice bude informovať na tlačovej besede.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 percenta, respektíve takmer o 4 percentá. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených. Streľba zrejme súvisela s obchodovaním s drogami neďaleko Paríža. Oznámila to v sobotu miestna prokuratúra a starosta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Generál Milan Rastislav Štefánik bol aj jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie. Význam jeho odkazu tak nespočíva len v skutočnosti, že bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Slovákov a Čechov. Pri príležitosti 105. výročia tragického úmrtia Štefánika to uviedli z komunikačného odboru ministerstva zahraničných vecí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americkí kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci. Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov ho v piatok vyzvali, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Za predsedu Progresívneho Slovenska snem zvolil opätovne Michala Šimečku. Snem hnutia sa uskutočnil v Košiciach. Vo voľbách nemal protikandidáta. Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najvyšší súd zatiaľ nedostal peniaze na rekonštrukciu budovy na Župnom námestí v Bratislave. Vyplýva to z oznámenia návrhu limitu príjmov a výdavkov kapitoly Kancelárie Najvyššieho súdu (NS) SR na roky 2025 – 2027, v ktorom ministerstvo financií požadovanú sumu nezahrnulo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko v noci útočilo dronmi. Ukrajina tvrdí, že všetky zostrelila. Miestni však hlásia požiare a zranených. Ruská armáda v noci na sobotu vypustila 13 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid, ukrajinská protivzdušná obrana však podľa ukrajinského veliteľa vzdušných síl Mykolu Oleščuka všetky zneškodnila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskej MSM Group, ktorá vyrába 155 milimetrovú muníciu, sa mimoriadne darí. Skupina, ktorá je pod hlavičkou českej zbrojovky Czechoslovak Group, zaknihovala v roku 2022 rast tržieb takmer o 60 percent na zhruba 160 miliónov eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vnímanie EÚ u obyvateľov ovplyvňuje miera informovanosti či prežívané krízy, vraví šéf zastúpenia Európskej komisie v SR. Podľa Vladimíra Šuchu sa v priebehu času mení, ako na Slovensku, tak aj v celej EÚ, a je ovplyvnené aj celkovou dôverou v inštitúcie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články