Hnutie Slovensko sa bojí, že 212 miliónov eur z plánu obnovy môže byť zmarených

Poslanci z hnutia Slovensko sa boja, že 212 miliónov eur z plánu obnovy môže byť zmarených. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že ministerka zdravotníctva uprednostňuje nemocnicu Penty pred ostatnými.

dolinková Zuzana Dolinková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poukazuje na to, že sľúbila Pente dodatok o tom, že jej garantuje peniaze na nemocnicu v Spišskej Novej Vsi aj po júne 2026, na čo sa budú musieť brať peniaze zo štátneho rozpočtu.

To už sleduje Európska prokuratúra, ako aj Národná kriminálna agentúra, čo môže ohroziť peniaze z výzvy.

Podľa jeho slov pri výzve o výstavbu novej nemocnice musia platiť rovnaké pravidlá pre všetkých. Podmienkou v súťaži bolo, že firma odovzdá v júni 2026 nemocnicu so zrekonštruovanými aj novými lôžkami. Ministerka však podľa hnutia Slovensko s Pentou podpísala dodatok, že do júna 2026 stačí, keď odovzdá 34 zrekonštruovaných lôžok a 121 nových rozostavaných lôžok. „Táto výzva stále platí. Ak by to ministerka chcela dať Pente, musí zmeniť celú výzvu,“ dodal Marek Krajčí.

„Pravda je však taká, že ministerka garantuje Pente celých 39,5 miliónov eur. Namiesto zníženého príspevku zaviedla zmluvnú pokutu, a to 500 eur za každý deň omeškania. Maximálna pokuta môže byť 450-tisíc eur, a pritom tu hovoríme o desiatkach miliónov eur,“ uviedol Krajčí.

(sita, est)