Propalestínske protesty na univerzitách v USA „musia zostať pokojné“, varoval Biely dom. Polícia na štyroch školách zatkla okolo 275 ľudí.

„Rešpektujeme právo na pokojné protesty,“ povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pre televíziu ABC. „Absolútne však odsudzujeme antisemitské vyjadrenia, ktoré sme v poslednom čase počuli, a rozhodne odsudzujeme všetky nenávistné prejavy a vyhrážky násilím.“

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku a rýchlo sa rozšírila po celej krajine. Hoci protesty v mnohých univerzitných areáloch prebiehajú pokojne, rastie počet zadržaných účastníkov. Policajti miestami zasahovali aj slzným sprejom či tasermi.

Uplynulý víkend zadržali 100 osôb v areáli Severovýchodnej univerzity v Bostone, 80 vo Washingtonovej univerzite v St. Louis, 72 v Arizonskej štátnej univerzite a 23 v Indianskej univerzite.

Medzi zadržanými vo Washingtonovej univerzite bola prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová, ktorá kritizovala políciu. Jej príslušníci podľa nej použili agresívnu taktiku a vyprovokovali ňou problémy, akým mali zabrániť.

Protestujúci na Yaleovej univerzite vytvorili v nedeľu nový tábor. Predošlý pred niekoľkými dňami uzavrela polícia, ktorá zadržala desiatky ľudí a obvinila ich z nepovoleného vstupu do areálu.

Aktivisti stojaci za protestmi, z ktorých všetci nie sú študentmi, vyzývajú prímerie vo vojne Izraela s hnutím Hamas v Pásme Gazy a žiadajú, aby univerzity prerušili kontakty s Izraelom.

(afp, tasr)

Nové správy

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej údajne postrelili premiéra Roberta Fica. Denník N informuje, že premiér išiel medzi ľudí, kde naňho neznámy útočník viackrát vystrelil.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Odvolávanie ministerky Martiny Šimkovičovej bolo divadelným predstavením, ktoré jej len pomohlo. Šimkovičová totiž boduje presne tam, kde to potrebuje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruské územie, vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken počas návštevy Kyjeva. Zároveň oznámil ďalšiu pomoc vo výške dvoch miliárd dolárov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ján Hrubala končí vo funkcii predsedu Špecializovaného trestného súdu, informuje Denník N. Postu sa vzdáva sám po rozhovore s ministrom spravodlivosti. Hrubala tvrdí, že ak by sa nevzdal, Boris Susko by ho aj tak odvolal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Organizátori hokejových majstrovstiev nechali odstrániť ukrajinskú vlajku, ktorá visela v hľadisku vedľa lotyšskej počas utorňajšieho zápasu Lotyšsko – Kazachstan v ostravskej aréne.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ak sa Izraelu podarí poraziť Hamas v Pásme Gazy, „zameria sa“ na Turecko, vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. „Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze,“ povedal v Ankare poslancom svojej Strany spravodlivosti a rozvoja.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Strana SaS ocenila pokračovanie prípravy na výstavbu nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Richard Sulík však vyjadril obavy z financovania nového jadrového bloku štátnymi financiami. Podľa neho by mali tento projekt financovať súkromní investori.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Voice of Europe, RIA Novosti, Rosijskaja Gazeta, Izvestija. Štyri ruské médiá pridala Európska únia na zoznam sankcionovaných právnických osôb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko na jar 2022 nechcelo uzavrieť s Ukrajinou mier, chcelo kapituláciu, vyhlásil bývalý tajomník poľského prezidenta Jakub Kumoch v rozhovore pre portál Polska Times. Ten sprevádzal ukrajinskú delegáciu na rokovaniach s Rusmi v Bielorusku a Turecku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinskí poslanci naliehajú na Biely dom, aby zrušil zákaz použitia zbraní dlhého dosahu proti Rusku. Skupina delegátov Verchovnej rady sa snaží presvedčiť kongresmanov, aby sa postavili za vojnové úsilie Kyjeva, ktorý chce zasiahnuť vojenské sklady v Rusku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ďalšie výjazdové rokovanie vlády by malo byť v júni v severnom regióne Slovenska a následne 3. júla má kabinet Roberta Fica zasadnúť v Rimavskej Sobote. Vláda tu má rokovať aj o téme priemyselného parku. Avizoval to premiér po stredajšom rokovaní ministrov v Handlovej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave má nové pravidelné letecké spojenie s najväčším mestom Turecka. Linku medzi Istanbulom a slovenskou metropolou od stredy prevádzkuje turecká nízkonákladová letecká spoločnosť Pegasus Airlines.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruská armáda získala plnú kontrolu nad obcou Robotyne v Záporožskej oblasti, dobyla tiež ďalšie dve obce v Charkovskej oblasti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Robert Fico po rokovaní vlády v Handlovej skonštatoval, že boli prijaté konkrétne opatrenia v súvislosti s bombovými hrozbami. „Tam, kde šlo o individuálnu osobu, tak prakticky všade tieto individuálne osoby boli identifikované a boli vznesené obvinenia,“ povedal premiér.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Írsko uzná palestínsku štátnosť do konca mája, oznámil minister zahraničných vecí Micheál Martin bez upresnenia dátumu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Školy v Anglicku dostanú zákaz vyučovania sexuálnej výchovy pre deti mladšie ako deväť rokov. Vyplýva to z novej vládnej smernice, ktorú Downing Street zverejní vo štvrtok.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarsko neprijme nelegálnych migrantov bez ohľadu na to, aký nátlak bude vyvíjať EÚ, uviedol tamojší minister zahraničia Péter Szijjártó v reakcii na schválenie Paktu o migrácii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Británia: Za konzervatívcov by mali kandidovať aj Nigel Farage či predseda strany Reform UK, povedal bývalý minister obchodu Jacob Rees-Mogg. Výzvu adresoval premiérovi Rishimu Sunakovi, ktorý by mal dať „veľkú, otvorenú a komplexnú ponuku ľuďom z Reform UK“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Roman Michelko odmieta, že zvýšenie podielu reklamy v STVR na päť percent ovplyvní charakter média. Upozorňuje, že stále pôjde len o štvrtinu z objemu, ktoré môžu vysielať komerčné televízie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Osobnosti prevažne z kresťanského prostredia vyzývajú občanov Slovenska na účasť v eurovoľbách. „Nedajte sa pomýliť progresívno-liberálnym vymývaním hláv, príďte voliť a voľte strany a kandidátov, ktorí podporujú život vo všetkých jeho prirodzených, tradičných prejavoch,“ píšu v texte výzvy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. „Zaplatenie faktúr podliehalo schváleniu bývalého ministra životného prostredia Jána Budaja,“ priblížilo ministerstvo životného prostredia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prokurátor Okresnej prokuratúry Martin podal obžalobu na Róberta Lališa v kauze demonštratívnej mafiánskej vraždy Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Martin Kokles.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vláda schválila pre mestá a obce na Hornej Nitre takmer dva milióny eur. Na konkrétne verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v samosprávach okresov Prievidza a Partizánske, vyčlení vláda 1 971 207 eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Európska únia v súčasnej podobe predstavuje bezpečnostné riziko pre Českú republiku, vyhlásil exprezident Miloš Zeman na seminári „Geopolitická a bezpečnostná situácia v Európe“. Podujatie organizovala euroskeptická SPD.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V prípade nedávnych bombových hrozieb na celom Slovensku mohlo ísť o osobu alebo skupinu pôsobiacu zo zahraničia, uviedol námestník SIS Pavol Gašpar. Páchateľa sa snažia naďalej identifikovať. Aktuálne podľa neho nemožno tvrdiť, že to urobili ruské spravodajské služby alebo iné spravodajské služby.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministerstvo životného prostredia trvá na svojich vyjadreniach v prípade novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Opätovne zdôrazňuje, že sa na mestskú zeleň či parky nevzťahuje. Rezort to uviedol v reakcii na kritiku starostov troch bratislavských mestských častí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruské úrady vzhľadom na ukrajinský dronový útok dočasne uzavreli dve letiská v Tatársku vrátane veľkého letiska pri meste Kazaň, vzdialeného asi tisíc kilometrov od Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nad Tatárskom zostrelilo ukrajinský dron. Nepriblížilo však, aký bol cieľ útoku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Tibor Gašpar privítal v stredu na pôde parlamentu ruského veľvyslanca na Slovensku Igora Bratčikova. Povedal to poslanec za SaS Tomáš Szalay. Gašpar v sobotu v relácii RTVS tvrdil, že stretnutie s Bratčikovom „transparentne oznámi“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Košický súd odsúdil na 14-ročné väzenie Alžbetu H. v prípade vraždy muža, ku ktorej došlo vlani v októbri v jednom z bytov na košickom sídlisku Luník IX. Obžalovaná sa priznala ku skutku, keď svojho druha bodla do hrude kuchynským nožom, následkom čoho zomrel.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Loď Dalí, ktorá narazila do mosta v Baltimore, mala dvakrát problémy s napájaním, uviedli federálni vyšetrovatelia v doteraz najpodrobnejšej správe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko otvorilo staronový front na severe Ukrajiny, mieria na Charkov. „Situácia je na hrane,“ povedal šéf vojenskej rozviedky HUR generál Kyrylo Budanov. „Každou hodinou sa táto situácia stáva čoraz kritickejšou.“

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

EÚ aj NATO skritizovali schválenie gruzínskeho zákona o transparentnosti financovania mimovládnych organizácií, ktorý parlament odhlasoval v treťom čítaní 14. mája.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom aj Európskej komisii. Inak by hrozilo nevyplatenie časti peňazí z plánu obnovy. Uviedol to Erik Tomáš s tým, že v oboch prípadoch bude mesačná penalizácia 0,5 percenta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovensko počas uplynulej vykurovacej sezóny zaznamenalo o takmer jedno percento vyššiu spotrebu zemného plynu oproti predchádzajúcej zimnej sezóne. Spotreba vzrástla napriek tomu, že priemerná teplota bola v tejto vykurovacej sezóne vyššia o takmer 1,7 stupňa v porovnaní s päťročným priemerom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jeden z členov etickej komisie môže byť nominovaný cirkvami, sťažoval sa Hlina v rozprave k RTVS. Bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia tvrdí, že koalícia „vchádza do vôd, ktoré môžu byť nebezpečné“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Švajčiarska polícia zakročila proti desiatkam propalestínskych študentov, ktorí protestovali proti vojne v Pásme Gazy na Univerzite v Berne. Polícia zakročila na žiadosť vedenia vysokej školy, ktorá označila obsadenie univerzitných priestorov za „neakceptovateľné“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Európska únia vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil svoju vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Varovala, že ak tak neurobí, skomplikuje to vzťahy s Úniou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministerstvo zdravotníctva mení pravidlá reformy nemocníc, a to v spolupráci so zdravotnými poisťovňami, poskytovateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami. Reforma zostáva v platnosti, posúvajú sa len vybrané časti a termíny v čase, aby na seba logicky nadväzovali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministerstvo kultúry dalo firme BDO Audit preveriť prideľovanie dotácií z čias exministerky Natálie Milanovej a Silvie Hroncovej. Externá firma môže na audite zarobiť 80-tisíc eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelská armáda zabila pri útoku na juhu Libanonu ďalšieho z veliteľov Hizballáhu. Husajn Ibrahím Makkí mal byť podľa Jeruzalema zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články