Zdesenie z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vyjadril poľský prezident, premiér aj minister zahraničných vecí

Zdesenie z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vyjadril poľský prezident, premiér aj minister zahraničných vecí. "Surovosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sprevádzajú Roberta Fica, jeho rodinu a ľudí na Slovensku," napísal poľský prezident Andrzej Duda na sociálnej sieti X.

Premiér Donald Tusk bol touto správou podľa vlastných slov šokovaný. „Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,“ uviedol poľský premiér.

Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski takisto označil útok za šokujúci. „Dúfam, že premiér sa uzdraví a vysvetlí všetky okolnosti tejto hroznej udalosti,“ napísal na sociálnej sieti X.

Útok odsúdil aj expremiér Mateusz Morawiecki. „Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,“ napísal poľský expremiér taktiež na sociálnej sieti X.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo päť výstrelov, útočníka zadržala polícia. Premiéra previezli vo vážnom stave vrtuľníkom do nemocnice v Banskej Bystrici.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac