Polícia aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete po stredajšom útoku

Polícia aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete po stredajšom útoku. Konanie páchateľa môže byť právne kvalifikované ako trestný čin schvaľovania trestného činu, nebezpečného vyhrážania, alebo iného trestného činu.

Polícia zaznamenala v súvislosti so stredajším útokom na premiéra Roberta Fica (Smer) na sociálnych sieťach obrovské množstvo hanlivých a nenávistných komentárov vo vzťahu k osobe predsedu vlády SR a taktiež útokov na voličov a predstaviteľov opozičných strán. Prezídium Policajného zboru na sociálnej sieti ubezpečilo, že podozrivé príspevky dôkladne vyhodnocuje.

„Môžeme potvrdiť, že dôkladne vyhodnocujeme všetky podozrivé príspevky, ktoré nám boli oznámené alebo ktoré sme odhalili v rámci posilneného výkonu. Uvedené príspevky analyzujú naše špecializované operatívne oddelenia Policajného zboru a podľa povahy ich postupujeme na príslušný policajný útvar, ktorý vo veci vedie vyšetrovanie,“ podotkla polícia s tým, že ide o desiatky rozpracovaných prípadov.

„Každé takéto podozrenie vyhodnocujeme jednotlivo v kontexte prítomnosti tzv. indikátorov zaujatosti, ktoré orgánom činným v trestnom konaní napomáhajú určiť, či bol páchateľ motivovaný nenávisťou alebo nie,“ doplnila polícia na sociálnej sieti.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac