Bývalého šéfa Zelenského kancelárie obvinili z korupcie

Bývalého šéfa Zelenského kancelárie obvinili z nezákonného obohacovania v prepočte takmer 400-tisíc eur, uviedli v stredu ukrajinské protikorupčné úrady. Andrij Smyrnov je obvinený z nákupu majetku, pôdy a luxusných vozidiel z fondov nejasného pôvodu.

Andriij Smyrnov. Foto: Facebook/Smyrnov Andriij Smyrnov. Foto: Facebook/Smyrnov

„Hovoríme o dvoch automobiloch Mercedes Benz a Volkswagen, dvoch motocykloch Honda a BMW, troch parkovacích miestach v Kyjeve a bytu v Ľvove a pozemku v Zakarpatskej oblasti, uviedol ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU).

Smyrnov podľa NABU väčšinu tohto majetku previedol na svojho brata, s cieľom ukryť jeho existenciu. Ponechal si však právo úplne sa ho zbaviť. V prípade usvedčenia mu hrozí trest odňatia slobody až desať rokov.

„Je to udalosť, ktorú som očakával už dlho, vzhľadom na to, že bola oznámená takmer šesť mesiacov pred dnešným dňom všetkými možnými spôsobmi. Doručenie oznámenia o podozrení a prehliadka prebehli rýchlo a delikátne – k detektívom nemám pripomienky. Pre mňa sa nestalo nič nezvyčajné. Také sú súčasné reálie politiky na Ukrajine. Som presvedčený o svojej nevine a dokážem ju všetkými dostupnými prostriedkami,“ uviedol Smyrnov pre spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Smyrnov bol zástupcom šéfa prezidentskej kancelárie od septembra 2019. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho z funkcie odvolal v marci tohto roka.

Zelenskyj pri nástupe do funkcie v roku 2019 prisľúbil dôrazný boj proti korupcii a sprenevere štátnych financií. Ukrajina musí preukázať pokrok aj v tejto oblasti, ak chce uspieť v úsilí o vstup do EÚ a zaistiť si vojenskú podporu od Západu.

(tasr, afp, ukrajinská pravda)