V Želovciach chcú rekonštruovať, peňazí je však málo

Obecný úrad Želovce Obecný úrad Želovce. Foto: Google Mapy

ŽELOVCE – Obec Želovce vo Veľkokrtíšskom okrese má v tomto roku naplánovaných niekoľko menších investičných projektov.

Ako pre TASR povedala starostka Mária Rechová, rozpočet nie je dostatočne vysoký na to, aby sa pustili do väčších investícií.

Dodala, že plánujú čiastočnú rekonštrukciu domu smútku. Vymeniť chcú vchodové dvere a starý mraziarenský box. Na túto obnovu majú vyše 23-tisíc eur a práce budú ukončené do konca novembra tohto roka.

Ministerstvo kultúry SR žiadala samospráva o financie na obnovu knižnice vo výške 10-tisíc eur, získala však iba niečo cez dvetisíc eur. V súčasnosti sa knižnica vypratáva a na jeseň sa samospráva zapojí do ďalších výziev na získanie peňazí.

Podľa starostky by sa chceli zapojiť do výzvy na obnovu obecných úradov a verejných budov. Peniaze by chceli získať aj na verejné osvetlenie a okná na úrad.

Obec sa zároveň zapojila do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku v rámci národného projektu Podpora opatrovateľskej služby.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny tak poskytne celkovo 15-tisíc eur. Pokračovať v poskytovaní prostriedkov môže až do konca roka 2025.

Obnoviť plánujú aj historickú budovu bývalého miestneho národného výboru. V stavbe zo začiatku 19. storočia by chceli zriadiť obecné múzeum. V minulosti v budove sídlili rôzne prevádzky. V súčasnosti však chátra a prepadáva sa na nej strecha.

„Máme spracovaný projekt a čakáme tak na výzvu na získanie financií. Zapojíme sa a budeme sa snažiť stavbu zachrániť,“ informovala starostka. Pri predmetnej budove je aj pozemok, kde by sa mohli podľa nej osadiť lavičky a posadiť stromy, čím by dali miestu šancu na nový život.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...