Bielkovina mladosti: prečo je dôležité dopĺňať kolagén?  

self-care-6886590_1280 Nedostatok kolagénu sa prejavuje suchou pokožkou. Foto: pixabay

O svoju pleť sa nestarajú iba ženy, ale čoraz častejšie aj muži. Ide pri tom o dôležitú súčasť celkovej starostlivosti o zdravie. V prípade pleti netreba podľa odborníkov zabúdať na kolagén, ktorý bojuje proti jej starnutiu. S pribúdajúcim vekom je potreba jeho zásoby dopĺňať.

Farmaceutka Martina Beniačová pôsobí v jednej zo žilinských lekární. Podľa jej slov je pre ľudí dôležité dopĺňať kolagén, keďže sa jeho tvorba v tele po 25. roku života znižuje. Kolagén pritom nie je obsiahnutý iba vo výživových doplnkoch, ale aj v niektorých potravinách.

Tvorbu kolagénu podporujú napríklad sójové produkty, červené ovocie (jahody, jablká), zelenina (paradajky, olivy, avokádo, kapusta, repa), ľanové semiačka či losos.

„Kolagén sa podieľa na tom, aby spojivové tkanivá svalov či kostí zostávali stále dostatočne pevné, vďaka čomu sú schopné nepretržite plniť svoju funkciu a rovnako ľahšie a lepšie zvládať záťaž, ktorá je na ne každý deň kladená. Vďaka svojim účinkom sa právom nazýva aj bielkovinou mladosti. Vďaka kolagénu pociťujeme menšie bolesti kĺbov, kostí a chrbtice. Dokáže taktiež urýchliť hojenie zlomenín, spomaliť rednutie kostí, zlepšiť elasticitu pleti a pomáha aj pri vypadávaní vlasov,“ priblížila.

Nedostatok kolagénu je viditeľný najmä na pokožke. Beniačová upozorňuje na to, že tvár môže vyzerať sucho, ochabnuto a viditeľné sú aj vrásky. „Medzi ďalšie príznaky môžu patriť suché vlasy, štiepiace sa nechty či pigmentové škvrny. Postupný úbytok kolagénu môže ovplyvniť aj pohybový aparát. Dochádza k zhoršeniu stavu kostí, oslabeniu svalov, zníženiu pružnosti šliach, zmenám na kĺboch a chrupavkách,“ ozrejmila.

Apelovala preto na to, aby ľudia začali dopĺňať hladiny kolagénu včas. „Môžeme tak ochrániť svoju kožu, kosti, svaly, kĺby a zabezpečiť, aby boli dlhšie zdravé,“ podotkla. Informovala, že na trhu sú rôzne druhy kolagénov. „Dôležité pre vstrebávanie a tvorbu nového kolagénu sú aj vitamíny, a to predovšetkým vitamín C a zinok,“ dodala Beniačová.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...