Smer získal viac okresov ako PS, šimečkovci ovládli nielen Bratislavu. Ako volili regióny

V západoslovenských krajoch zvíťazilo s prehľadom Progresívne Slovensko. Na severe síce vyhral Smer, ale progresívci získali niektoré mestá ako napríklad Žilina, Martin, Prešov či Spišská Nová Ves. Na Gemeri bola volebná účasť najnižšia.

Vo¾by do Európskeho parlamentu Členovia volebnej komisie smerujú s prenosnou volebnou schránkou k voličom pri zariadení U Komiňara v Prešove. Foto: Veronika Mihaliková/TASR

Víťazom volieb do EP na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 27,81 percenta hlasov. Nasleduje strana Smer (24,76 percenta) a hnutie Republika (12,53 percenta).

Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta). Volebná účasť na Slovensku dosiahla 34,38 percenta. Ide o najvyššiu účasť z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

Bratislavský a Trnavský kraj ovládlo PS

Najviac hlasov v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) dostalo hnutie Progresívne Slovensko so ziskom 44,87 percenta hlasov.

Na druhom mieste v rámci kraja skončil Smer so ziskom 18,21 percenta. Nasledovali Republika (8,33 percenta), SaS (8,09 percenta), Demokrati (5,78 percenta) a KDH so ziskom 5,44 percenta.

PS zvíťazilo vo všetkých okresoch BSK. Volebná účasť bola v tomto kraji najvyššia na Slovensku, k urnám prišlo 258 242 voličov, čo predstavuje volebnú účasť 44,53 percenta. Najvyššia bola v Bratislave (46,64 percenta), najnižšia v okrese Malacky (35,46 percenta).

Aj v Trnavskom samosprávnom kraji, kde bola štvrtá najvyššia volebná účasť, vyhralo PS so ziskom 27,80 percenta hlasov.

Na druhom mieste v rámci kraja skončila strana Smer so ziskom 23,17 percenta. Nasledovali Republika (11,99 percenta), Aliancia (11,23 percenta), KDH (5,48 percenta) a Hlas-SD so ziskom 5,10 percenta.

PS zvíťazilo v okresoch Trnava, Skalica, Senica, Piešťany a Galanta. V okrese Hlohovec vyhral Smer-SD a v okrese Dunajská Streda zvíťazila Aliancia.

Členovia hnutia Progresívne Slovensko (PS), zľava Ľubica Karvašová, Michal Wiezig, predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, Ľudovít Ódor, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Martin Hojsík a Lucia Yar zvolení do europarlamentu. Foto: Jakub Kotian/TASR

V Revúcej bola najnižšia volebná účasť spomedzi okresov

Voličov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) oslovil najviac Smer so ziskom 26,69 percenta. Hlas mu teda odovzdalo viac ako 42-tisíc voličov.

Na druhom mieste v rámci kraja skončilo Progresívne Slovensko so ziskom 24,54 percenta. Nasledovali Republika (13,58 percenta), Hlas (9,26 percenta), Szövetség – Aliancia (5,16 percenta) a KDH (5,08 percenta).

Smer zvíťazil v ôsmich z 13 okresov BBSK: Poltár, Žarnovica, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Brezno, Detva a Revúca.

PS ovládlo voľby v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica.

Na Gemeri volebná účasť nepresiahla v priemere 25 percent, v okrese Revúca bola najnižšia v rámci Slovenska, odovzdať svoj hlas prišlo 22,5 percenta voličov.

Najväčšiu podporu v okrese Rimavská Sobota mala Szövetség – Aliancia (24,99 percenta). Celkovo však získala vo voľbách len 3,88 percenta hlasov voličov, čo jej nestačilo na mandát v EP. Strana preto považuje výsledok eurovolieb za neúspech. Vzhľadom na to si bude 28. septembra na kongrese voliť nové vedenie vrátane republikového predsedníctva strany.

V Prešovskom kraji dominoval Smer

Najviac hlasov získala v Prešovskom kraji strana Smer (25,22), účasť tam bola druhá najnižšia na Slovensku.

Nasledovalo Progresívne Slovensko – 19,74. Trojicu najúspešnejších uzatvára KDH so ziskom 14,23 percenta hlasov.

Štvrtá v poradí skončila Republika, ktorej dalo dôveru 13,46 percenta voličov a hranicu päť percent prekročila už len strana Hlas s takmer deviatimi percentami hlasov.

Smer dominoval takmer vo všetkých okresoch Prešovského kraja.

Zvolení europoslanci, zľava Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák, Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová počas tlačovej konferencie strany Smer. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Výnimkou boli okresy Kežmarok a Prešov, kde zvíťazilo PS. Progresívci vyhrali aj v dvoch najväčších mestách na Spiši – v Poprade a v Spišskej Novej Vsi približne.

Trenčín ako bašta PS s najvyššou volebnou účasťou

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) vyhrala eurovoľby strana Smer pred Progresívnym Slovenskom, tretia skončila Republika.

Smer získal 30,85 percenta hlasov, za kandidátov PS hlasovalo 24,81 percenta voličov, nasledovali Republika (14,95 percenta), Hlas (7,77 percenta) a KDH (5,83 percenta).

Strana Smer zvíťazila vo všetkých okresoch TSK s výnimkou okresu Trenčín, kde triumfovalo Progresívne Slovensko. Smer získal najviac hlasov v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou (34,59 percenta), najmenej v okrese Trenčín (25,98 percenta).

Druhé Progresívne Slovensko získalo najviac hlasov v Trenčianskom okrese (30,87 percenta), najmenej v okrese Partizánske (20,70 percenta).

V Trenčianskom samosprávnom kraji bola zároveň druhá najvyššia volebná účasť spomedzi slovenských krajov – 37,85 percenta. Najviac ľudí odvolilo v Trenčíne, najmenej v Partizánskom.

Trenčiansky hrad. Foto: KIC Trenčín

Kysuce ovládol Smer, Martin zas progresívci

Najväčšiu podporu získal od voličov Žilinského samosprávneho kraja Smer so ziskom 26,57 percenta. Volilo ho teda viac ako 53-tisíc voličov.

Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so ziskom 24,81 percenta. Nasledovali Republika (14,88 percenta), KDH (9,06 percenta) a Hlas-SD (7,51 percenta).

Smer zvíťazil v piatich z jedenástich okresov ŽSK, najviac hlasov získal v okrese Čadca (35,42 percenta) a prvé miesto mu patrilo aj v okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

PS ovládlo voľby v okresoch Žilina, Ružomberok, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš a Martin. V Martinskom okrese získalo PS najvyšší podiel hlasov (29,21 percenta).

Najväčšiu podporu v okrese Námestovo malo KDH (26,36 percenta).

Aj Nitra bola bledomodrá

V Nitre vyhralo Progresívne Slovensko so ziskom 32,81 percenta, v krajskom meste získalo 7 843 hlasov. Druhá skončila strana Smer s 25,67 percenta a so 6 136 odovzdanými hlasmi.

Tretia Republika získala v Nitre 11,48 percenta a 2 745 hlasov. Nasleduje Hlas so 7,26-percentným podielom a s 1 736 hlasmi. KDH volilo 1 425 ľudí, čo predstavuje 5,96 percenta. SaS dostalo v Nitre 1 392 hlasov, čo je 5,82 percenta. Demokrati s 5,24-percentným podielom získali 1 254 hlasov.

Smer získal viac okresov ako PS

Pokiaľ ide o rozdelenie podľa okresov, Smer triumfoval v 40 okresoch, pričom Progresívne Slovensko v 35 okresoch. Tri okresy si uchmatla Aliancia a jeden KDH.

(tasr, est)