Vláda by si mala predvolať ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, prečo sa Rusko odmieta zúčastniť na mierovej konferencii, tvrdí SaS

Vláda by si mala predvolať ruského veľvyslanca, aby vysvetlil, prečo sa Rusko odmieta zúčastniť na mierovej konferencii, tvrdí SaS a vyzýva ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, aby tak urobil.

Už tento víkend sa vo Švajčiarsku uskutoční mierová konferencia, ktorá by mohla nakresliť cestovnú mapu k mieru medzi Ukrajinou a Ruskom. Je v absolútnom záujme Slovenskej republiky, aby sa vojna u nášho suseda skončila čo najskôr, prízvukuje SaS.

„Predstavitelia koalície si na mieri postavili kampaň v troch po sebe idúcich voľbách. Je čas doručiť, čo sľúbili. A preto musia dať svoje kamarátske vzťahy s ruským veľvyslancom bokom a spraviť to, čo je dobré pre Slovensko – diplomaticky tlačiť na Rusko, aby začalo pracovať na mieri,” zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

Hoci sa Ruská federácia odmieta zúčastniť na mierovej konferencii, jej organizátori nechávajú pre Kremeľ dvere otvorené. „Za 28 mesiacov zabíjania a ničenia na území Ukrajiny nedosiahla armáda ruského agresora žiadny veľký úspech s neúmernými stratami. Vedeniu Ruska zjavne nezáleží ani na životoch vlastných občanov,” konštatuje poslanec za SaS Juraj Krúpa.

(sita)