Scholz verí, že bude kandidátom SPD na kancelára aj v budúcoročných voľbách

Scholz verí, že bude kandidátom SPD na kancelára aj v budúcoročných voľbách, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz odpovedal v sobotu „áno“ v reakcii na otázku televízie ARD, či si je istý, že bude kandidátom SPD v budúcoročných voľbách.

Nemecký kancelár Scholz uznal, slabý výsledok SPD a jej koaličných partnerov – Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) – v eurovoľbách. Tieto tri koaličné strany v nich spoločne získali menej než jednu tretinu hlasov. Scholz však odmietol výzvy na hlasovanie o vyjadrenie dôvery vláde či vyhlásenie predčasných volieb v reakcii na tieto výsledky.

„Faktom je, že vláda má v parlamente väčšinu. Tento týždeň sme schválili v Bundestagu zákony a máme mandát, ktorý musíme naplniť,“ uviedol Scholz v rozhovore, ktorý poskytol v sobotu pred odchodom zo summitu skupiny G7 v Taliansku.

V eurovoľbách v Nemecku, ktoré sa konali 9. júna, zvíťazili s jasným náskokom kresťanskí demokrati z CDU/CSU. Získali 30 percent hlasov. Druhá skončila krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 15,9 percentami.

(tasr, dpa)