Nemecko zablokovalo 14. balík sankcií proti Rusku. Nechce, aby utrpeli malé firmy

Olaf Scholz Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Európska únia sa v piatok pripravovala na schválenie 14. balíka sankcií proti Rusku. Mal sa týkať zákazu prepravy ruského skvapalneného zemného plynu (LNG). Sankcie neschválili, lebo dohodu zablokovalo Nemecko.

Podľa plánu by prevádzkovatelia z EÚ boli zodpovední za porušovanie sankcií zo strany dcérskych spoločností a partnerov v tretích krajinách, píše Reuters. Európske firmy by museli zabezpečiť, aby ich zákazníci nemohli následne predávať sankcionovaný tovar ďalej do Moskvy.

V rámci ďalšieho balíka sankcií mala EÚ tiež zakázať vstup do svojich prístavov lodiam, ktoré prispeli k vojnovému úsiliu Ruska. Mohlo by ísť o prepravu tovaru, ktorý Rusku prináša významné príjmy, tovaru alebo technológií používaných v sektore obrany a bezpečnosti alebo prepravu palív mimo systému cenových stropov G7.

Tanker prevažajúci LNG plyn. Foto: Pexels/Roy Kim

Predtým sa doložka o zákaze vzťahovala len na strelné zbrane, bojové predmety a tovar dvojakého použitia – ktorý má vojenské aj civilné využitie. Nemecko sa obávalo, že jeho malé podniky by utrpeli, ak by sa táto klauzula rozšírila na viac civilných výrobkov, ako sú chemikálie alebo stroje na obrábanie kovov, píše Politico.

Európska komisia teraz rokuje s Berlínom a snaží sa ho presvedčiť, aby zrušil svoje veto.

Je to ďalšie Maďarsko, hromžia kritici


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami