Nemecko: Stúpol počet nelegálnych migrantov, ktorí dorazili bieloruskou cestou

Nemecko: Stúpol počet nelegálnych migrantov, ktorí dorazili bieloruskou cestou. Utečenci boli zadržaní na nemeckých štátnych hraniciach s Poľskom a Českou republikou.

Počet zadržaných od začiatku roka narastá, v januári polícia zadržala 26 nelegálnych migrantov, vo februári 25, v marci už 412, v apríli 861 a v máji počet zadržaných stúpol na 891.

Počty zadržaných nelegálnych migrantov sú však stále výrazne nižšie ako minulý rok. Polícia vtedy zaznamenala približne 6000 nelegálnych migrantov prichádzajúcich bieloruskou cestou už v marci.

Európska únia (EÚ) od roku 2021 obviňuje Bielorusko z toho, že podporuje nelegálnu migráciu z krajín zmietaných krízami najmä na Blízkom východe. EÚ tvrdí, že Bielorusko migrantom poskytuje víza a následne ich posúvania do ďalších krajín, napríklad do Poľska.

Únia bieloruský postup považuje za pokus o destabilizáciu svojich členských krajín a považuje ho za odvetu za uvalenie sankcií na krajinu z dôvodu podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine a potlačenie prodemokratických protestov.

Poľsko sa usiluje počet migrantov znížiť. Na hranici s Bieloruskom preto postavilo plot vysoký 5,5 metra strážený kamerami a príslušníkmi pohraničnej stráže.

(tasr, dpa)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok