V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie, zúčastnilo sa ho za prísnych bezpečnostných opatrení asi 500 ľudí.

GQLtO_0WsAAhlD9 V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie. Foto: X/Anastasiia Lapatina

Účastníci nedeľňajšieho pochodu žiadali legalizáciu registrovaných partnerstiev a tvrdé tresty za diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie či rodovej identity.

Pochodu sa zúčastnilo aj niekoľko ukrajinských vojakov a diplomatov z veľvyslanectiev niektorých západných krajín. Z bezpečnostných dôvodov sa však mohol pochod tiahnuť len niekoľko desiatok metrov a účastníci boli po niekoľkých minútach nasmerovaní do metra v podzemí.

Ukrajinské médiá pritom informovali, že súbežne s pochodom Pride pochodovalo v centre Kyjeva aj niekoľko stoviek čiastočne zamaskovaných podporovateľov pravicových organizácií. Tí sa údajne snažili zabrániť v pokračovaní demonštrácie príslušníkov LGBTQ komunity. Polícia vraj musela od seba oddeliť dvoch demonštrantov.

Prvý pochod Pride sa konal na Ukrajine v roku 2013. Vzhľadom na vyhlásenie stanného práva na Ukrajine je v súčasnosti mimoriadne ťažké získať povolenie na konanie demonštrácií.

(tasr, dpa)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok