Ted Postol: Protiraketový systém USA by nezachytil jedinú ruskú jadrovú hlavicu

Ukrajinské útoky na radary, ktoré sú súčasťou ruského systému včasného varovania pred jadrovým úderom, nás stavajú na prah katastrofy. Problémom je, že na rozdiel od Američanov nemá Moskva vesmírny varovný systém. Podvodného robota Poseidon s najväčšou jadrovou hlavicou, aká kedy bola zostrojená, zrejme Vladimir Putin schválil preto, lebo si myslí, že má dočinenia s hlupákmi. Je tiež pravdepodobné, že Rusi vytvorili automatizovaný systém jadrovej odvety. Pre Štandard to hovorí popredný americký technologický expert Theodore Postol.

News Archive - May 26, 2002 Ted Postol. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinské drony dlhého doletu 22. mája zasiahli dva ruské strategické radary neďaleko mesta Armavir v ruskom Krasnodarskom kraji. O niekoľko dní neskôr, 26. mája, bol napadnutý ďalší strategický radar pri meste Orsk v Orenburskej oblasti.

Podľa odborníkov sa tieto radary nemôžu používať na monitorovanie ukrajinských vojenských aktivít, ale sú skôr súčasťou ruského strategického systému včasného varovania pred jadrovým útokom, ktorého cieľom je upozorniť ruských predstaviteľov na prichádzajúce útoky balistickými raketami na ruské územie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.