Pri útoku izraelskej armády v Libanone prišiel o život vplyvný spojenec Hamasu

Pri útoku izraelskej armády v Libanone prišiel o život vplyvný spojenec Hamasu, vodca libanonskej odnože islamistickej skupiny Džamá Islámíja. Pri sobotňajšom útoku prišiel o život vodca jednotiek al-Fadžr Ajmán Ghutmí. K útoku došlo v západnej časti údolia Bikáa a asi desať kilometrov od hranice so Sýriou.

Ilustračná snímka. Palestínčania skúmajú škody na zničenom dome po izraelskom leteckom útoku v Gaze 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP. Ilustračná snímka. Palestínčania skúmajú škody na zničenom dome po izraelskom leteckom útoku v Gaze 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP.

Jednotky Fadžr boli ako ozbrojené krídlo hnutia Džamá Islámíja založené v roku 1982 na boj proti izraelskej invázii do Libanonu. Táto formácia sa odvtedy prihlásila k zodpovednosti za viaceré útoky proti Izraelu vrátane spoločných operácií s Hamasom v Libanone. Odhaduje sa, že má asi 500 príslušníkov.

Izraelská armáda v súvislosti s útokom informovala, že jej lietadlo vykonalo „presný úder v oblasti Bikáa v Libanone s cieľom zlikvidovať teroristu“ Ajmána Ghutmího, ktorý údajne dodal zbrane Hamasu a formácii Džamá Islámíja v Libanone a bol zapojený do propagácie a vykonávania teroristických aktivít proti Izraelu.

(afp, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok