Voľby by vyhral Smer. S Republikou v koalícii by mal takmer ústavnú väčšinu

Voľby by vyhral Smer pred PS a Hlasom. Do Národnej rady by sa dostala Republika aj SNS. Matovič, Demokrati a Aliancia neprekročili parlamentné kvórum.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico (zľava), Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR

Smer by získal 23,4 percenta hlasov. Progresívne Slovensko by obsadilo druhú pozíciu s 20,5 percentami  a Hlas by bol tretí s 14,3 percentami.

Do Národnej rady SR by sa dostalo celkovo sedem politických strán, vyplýva z prieskumu agentúry SANEP pre televíziu TA3.

KDH by skončilo štvrté so ziskom 7,4 percenta hlasov. Za nimi by nasledovalo hnutie Republika s 6,4 percentami a SaS, ktorá by získala 6,1 percenta hlasov.

SNS by ako posledná prekročila päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu s presne piatimi percentami.

Do Národnej rady SR by sa nedostali strany Aliancia-Szövetség so ziskom 4,6 percenta, koalícia Slovensko/Za ľudí/KÚ by dosiahla 4,5 percenta. Rovnako sú na tom Demokrati s 3,2 percentami a Sme rodina s 2,1 percentami hlasov.

V prepočte na parlamentné kreslá by Smer získal 42 mandátov, Progresívne Slovensko by malo 37 poslancov a Hlas by zaujal 26 kresiel. KDH by malo v parlamente 13 zástupcov, hnutie Republika 12, SaS 11 a SNS by obsadila 9 kresiel.

Súčasná koalícia Smer, Hlas a SNS by mala o dva mandáty menej oproti súčasnosti – 77. Keby si k sebe prizvali aj Republiku, mali by takmer ústavnú väčšinu – 89 poslancov.

Koalíciu by mohli vyskladať aj progresívci s Hlasom a KDH. Dosiahli by najtesnejšiu možnú väčšinu 76 poslancov.

(ta3)