Srbský prezident varuje pred najväčšou geopolitickou krízou od druhej svetovej vojny

Na archívnej snímke z 21. augusta 2022 srbský prezident Aleksandar Vučič počas tlačovej konferencie v Belehrade. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 21. augusta 2022 srbský prezident Aleksandar Vučič počas tlačovej konferencie v Belehrade. Foto: TASR/AP

„Žijeme v čase najväčšej geopolitickej krízy od druhej svetovej vojny,“ varovne konštatoval v pondelok srbský prezident Aleksandar Vučič v príhovore k národu. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu.

„Chcem vám to povedať v záujme histórie, pretože, samozrejme, mám určité vedomosti, keďže viem viac ako bežní občania a často sa opieram o to, čo cítim z rozhovorov s najväčšími svetovými lídrami,“ povedal ďalej v príhovore, ktorý odvysielala Rozhlasová televízia Srbska (RTS).

Vučič očakáva, že situácia sa bude v nasledujúcich mesiacoch vyhrocovať a predpokladá tiež, že „budeme čeliť veľmi vážnym dôsledkom“. „Hovoríme o Európe a svete,“ vysvetlil.

Podľa Vučiča je najdôležitejšie zachovať mier a zároveň zabezpečiť hospodársky rast, ako aj lepší život pre občanov Srbska. „Pokiaľ ide o európsku politiku, očakávam priaznivejšiu situáciu pre Srbsko,“ dodal.

Vučič predniesol podobné slová už skôr. V marci aj v apríli tohto roka varoval, že svet čelí dvom možným scenárom – tretej svetovej vojne alebo dlhodobému prímeriu na Ukrajine.

(dak, aa)


Ďalšie články
Víťazom predčasných volieb vo Francúzsku je ľavica, Le Penovej strana je až tretia

Víťazom predčasných volieb vo Francúzsku je ľavica, Le Penovej strana je až tretia

Ľavicový Národný ľudový front (NFP) nečakane zvíťazil v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a národno-konzervatívnou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina v parlamente nezískala absolútnu väčšinu, teda 289 kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu. Vyplýva to z...
Čínske minimozgy z ľudských neurónov riadia roboty

Čínske minimozgy z ľudských neurónov riadia roboty

Laboratórium Haihe Univerzity v Tchien-ťine zaoberajúce sa interakciou mozog-počítač a integráciou človek-počítač vyvinulo spolu s výskumníkmi z Južnej univerzity vedy a techniky rozhranie na pripojenie k „mozgom na čipe“. MetaBOC (Meta Brain-on-Chip) umožňuje po pripojení k robotickému systému riadiť vyhýbanie sa prekážkam, sledovanie a uchopovanie predmetov. „Mozog na čipe“...