Dánska ľudová strana sa pripojí k Patriotom pre Európu

Dánska ľudová strana sa pripojí k Patriotom pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v Europarlamente.

V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen.

Vistisen dodal, že DF sa teší na spoluprácu so svojimi bývalými spojencami z frakcie Identita a demokracia (ID) a taktiež s „novými priateľmi zo Španielska, Česka a Maďarska“.

V sobotu oznámil pripojenie k aliancii aj líder holandskej Strany slobody (PVV) Geert Wilders. Patrioti pre Európu tak v súčasnosti majú 39 europoslancov zo siedmich členských krajín, čím dosiahli potrebný počet poslancov a národných delegácií na vytvorenie politickej frakcie v EP.

Prvými stranami v skupine Patrioti pre Európu boli Orbánova strana Fidesz, Babišovo hnutie ANO a Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Svoj vstup do tejto skupiny nedávno ohlásila španielska strana Vox a portugalská Chega.

Predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš ešte začiatkom týždňa vyjadril túžbu, že novú frakciu v EP sa podarí ustanoviť nasledujúci týždeň.

Nie je jasné, či sa ku skupine pripojí aj francúzske Národné združenie (RN), ktoré minulý týždeň vyhralo prvé kolo predčasných volieb vo Francúzsku. Denník Financial Times v piatok napísal, že RN rokuje s Patriotmi pre Európu a svoje rozhodnutie oznámi v pondelok.

(tasr)