Hamas prijal americký návrh na ďalšie rozhovory o prímerí, ale boje v Gaze pokračujú

Hamas prijal americký návrh na ďalšie rozhovory o prímerí, ale boje v Gaze pokračujú. Hnutie sa vzdalo požiadavky, aby sa Izrael najprv zaviazal k trvalému prímeriu pred podpisom dohody o prímerí.

Izraelské zdroje v Dauhá, kde prebiehajú rozhovory, hovoria o „skutočnej šanci“ na uzavretie prímeria.

Napriek tomu, že pravicoví izraelskí ministri Becalel Smotrič a Itamar Ben Gvir sú proti, ostatní členovia kabinetu ich môžu prehlasovať. Nie je však isté, či premiér Benjamin Netanjahu bude riskovať podporu prímeria, keďže sa vo svojej vláde opiera o nacionalistické strany a obaja ministri hrozili, že vládu zosadia, ak návrh prímeria s Hamásom prejde.

Boje v Gaze medzitým pokračujú. Izraelské jednotky operujú v Rafahu blízko hraníc s Egyptom, kde podľa palestínskych úradov dnes letecký úder na vozidlo zabil štyroch palestínskych policajtov a zranil osem ľudí. Izraelská armáda naopak hlási zničenie niekoľkých podzemných štruktúr radikálov, zhabanie zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia a zabitie niekoľkých palestínskych ozbrojencov.

(reuters)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok