|   2024-07-10 12:24:10

Rusko na slávnostnom obede v OSN podávalo kyjevskú kotletu. Ukrajinský veľvyslanec reaguje

Kyslycja tiež na zasadnutí rady vyhlásil, že ruské pohostenie je zaplatené krvavými peniazmi. K voľbe menu potom uviedol, že „je morálna degradácia ruskej diplomacie očividná“.

Predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN je pevne dané, pričom krajiny sa striedajú po mesiaci v abecednom poriadku podľa anglickej abecedy. Zatiaľ čo v júni predsedala Južná Kórea, v auguste Rusko nahradí Sierra Leone.

Kyjevská kotleta je pokrm z kuracieho mäsa, zvyčajne zjemneného maslovou plnkou. Maslo sa môže dochutiť treným cesnakom, nadrobno nasekaným kôprom, hubami alebo strúhaným syrom. Kotleta sa následne osolí a okorení, obalí v trojobale a vypraží. Najčastejšou prílohou je zemiakové pyré.

Recept údajne vznikol začiatkom 20. storočia v hoteli Continental v Kyjeve obmenou francúzskeho jedla côtelette de volaille. V krajinách bývalého ZSSR ide v reštauráciách o populárnu špecialitu, no dá sa tiež kúpiť v obchodoch ako polotovar. Podobným pokrmom je napríklad cordon bleu, na Slovensku veľmi dobre známy.

(tod)