Bez pneumológa zostalo zhruba 9 tisíc pacientov, kraj sa pýta MZ, kam majú ísť

Bez pneumológa v banskobystrickom kraji zostalo zhruba 9 tisíc pacientov. "Ministerstvo zdravotníctva neplní svoje prísľuby v súvislosti s kritickým nedostatkom pneumologických ambulancií a s chronicky chorými pacientmi hrá trestuhodnú, nebezpečnú hru," uvádza župan BBSK Ondrej Lunter.

„Trvalo nám zanikajú pneumologické ambulancie v kraji. Len za posledné mesiace zanikli ďalšie dve pre vysoký vek lekárov. Regulátor, ktorým je v tomto prípade ministerstvo zdravotníctva (MZ), nerobí nič pre to, aby sa tento stav zvrátil. Hoci to nie je naša kompetencia, založili sme v Detve krajskú pneumologickú ambulanciu. Lekárka má na tri mesiace dopredu vybukované termíny, napriek tomu mesačne tvorí stratu 1 700 eur, pretože také sú platby zdravotných poisťovní,“ zdôraznil Lunter s tým, že pneumológovia sú, ale v nemocničnom sektore, kde majú dobre zaplatené výkony a nechcú ísť do ambulantného.

Podľa neho BBSK predložil MZ návrh, akým spôsobom sa dá urýchlene sanovať tento problém. Ide o nový katalóg výkonov, v rámci ktorých budú vyššie ohodnotené výkony pneumológov a predĺženie lehoty zo šiestich mesiacov na 12, počas ktorej môže predpísať lieky týmto pacientom aj všeobecný lekár. Kraj údajne dostal od rezortu zdravotníctva prísľuby, že od 1. júla by mal byť nový katalóg výkonov a v dohľadnom čase aj predĺžená preskripcia.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok