AfD našla dostatok partnerov v europarlamente na založenie politickej frakcie

AfD našla dostatok partnerov v europarlamente na založenie politickej frakcie, oznámila spolupredsedníčka Alice Weidelová. Potvrdila utorkové vyhlásenie českého šéfa SPD Tomia Okamuru, že názov frakcie bude Európa suverénnych národov.

Frakciu tvorí podľa prvých odhadov 28 až 30 europoslancov z deviatich štátov, jadrom skupiny je 14 poslancov Alternatívy pre Nemecko.

Ďalšími členmi by mali byť šiesti poslanci poľskej strany Konfederácia slobody a nezávislosti (Konfederacja), traja členovia hnutia „Párty sa skončila“ (SALF) zo Španielska, traja za bulharské hnutie Obroda, dvaja poslanci za Republiku zo Slovenska, po jednom zástupcovi za českú SPD, francúzske hnutie Reconquete, Našu domovinu (MHM) z Maďarska a Únie ľudu a spravodlivosti z Litvy.

To znamená, že skupine sa podarilo nájsť potrebný minimálny počet 23 poslancov z najmenej siedmych členských štátov EÚ. Lídrom frakcie by mal byť poslanec za AfD René Aust.

Weidelovej hovorkyňa uviedla, že nová skupina je otvorená ďalším členom. Tí môžu pribudnúť z Demokratického vlasteneckého hnutia (NIKH) z Grécka, poľskej strany Národné hnutie (RN) či rumunskej populistickej strany SOS Romania.

(apa, dpa, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok