Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia prívalové povodne

Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.

Odstraòovanie škôd po silnom prívalovom daždi v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Top¾ou Kamenná Poruba po záplave v júni 2024. Ilustračná foto: TASR/Roman Hanc

SHMÚ pre možné prívalové zrážky očakáva vzostup vodných hladín. Výstrahy pred povodňami platia predbežne do 18.00 h. Na riziko búrok upozorňuje SHMÚ v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v okrese Prievidza. Výstraha platí do 23.00 h.

V niektorých okresoch až do polnoci. Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, nárazy vetra s rýchlosťou do 85 kilometrov za hodinu a krúpy. Vo viacerých okresoch platí druhý stupeň výstrahy.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac