Gruzínsky premiér: Za atentátom na tunajšieho lídra sú organizátori útokov na Trumpa a Fica

Gruzínska štátna bezpečnostná služba vyšetruje údajné sprisahanie bývalých vysokých gruzínskych funkcionárov žijúcich na Ukrajine. Sú podozriví z prípravy vraždy bývalého premiéra a zakladateľa vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzinu Ivanišviliho.

Berlin, Deutschland. 12th Apr, 2024. Irakli Kobachidze, Prime Minister of Georgia, pictured during a joint press conference with Olaf Scholz (SPD), Federal Chancellor, at the Federal Chancellery in Berlin, April 12, 2024. Credit: dpa/Alamy Live News Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze. Foto: Profimedia

Ruská agentúra, ktorá informovala o pokuse o atentát, a ani gruzínske úrady neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti o priebehu pokusu o atentát ani mená podozrivých.

Gruzínska štátna bezpečnostná služba však po niekoľkých dňoch mlčania potvrdzuje, že začala vyšetrovanie pokusu o Ivanišviliho vraždu.

„Štátna bezpečnostná služba vyšetruje skutočnosti prípravy vraždy Bidzinu Ivanišviliho, čestného predsedu strany Gruzínsky sen, ktorú organizovali a financovali bývalí vysokí predstavitelia gruzínskej vlády a bývalí zamestnanci orgánov činných v trestnom konaní na Ukrajine.“, uviedol gruzínsky spravodajský server Netgazeti.

Podľa gruzínskeho premiéra Irakliho Kobachidzeho pokus o atentát na zakladateľa vládnucej strany Gruzínsky sen pripravili tie isté sily, ktoré sa pokúsili zabiť slovenského premiéra Roberta Fica a exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Ivanišvili je najbohatším mužom v Gruzínsku. Jeho majetok agentúra Bloomberg odhadla na viac ako sedem miliárd dolárov. V roku 2012 založil súčasnú vládnu stranu Gruzínsky sen, v súčasnosti pôsobí ako jej čestný predseda.

Kobachidze následne dodal, že príprava teroristického útoku v Gruzínsku vyvoláva obavy a skutočnosť, že gruzínska tajná služba vyšetruje prípravu Ivanišviliho vraždy, naznačuje, že nebezpečenstvo existuje aj v Gruzínsku.

(tasr, mep)