Pôrodnosť v Rusku je katastrofálna, pracujeme na jej zvrátení, vyhlásil Peskov

Demografické trendy podľa neho ohrozujú budúcnosť Ruska. Rusko od rozpadu Sovietskeho zväzu zápasí so starnutím obyvateľstva, odlivu mužov v dôsledku konfliktu na Ukrajine a najnižšej pôrodnosti za posledných 17 rokov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP

„Teraz je na strašnej úrovni 1,4 (pôrodov na ženu). To je porovnateľné s európskymi krajinami, Japonskom a podobne. Pre budúcnosť národa je to však katastrofálne,“ povedal hovorcva Kremľa Dmitrij Peskov a dodal, že každý, kto má veľa detí je hrdina. „Žijeme v najväčšej krajine na svete. A z roka na rok je nás menej. Jediný spôsob, ako sa s tým popasovať, je zvýšiť priemernú pôrodnosť,“ uviedol.

Rusko malo pri rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 približne 148 miliónov obyvateľov, pričom po dlhom období vysokej úmrtnosti a nízkej pôrodnosti v 90. rokoch 20. storočia je Rusov teraz približne 144 miliónov.

Demografia v Rusku sa od sovietskych čias nezlepšila napriek tomu, že vláda prezidenta Vladimira Putina ponúka veľkorysé príspevky a dotácie na hypotéky pre veľké rodiny, píše AFP.

Tento demografický vývoj je podľa Peskova trend. „Situácia bude ešte istý čas zložitá, ale vláda na tejto otázke intenzívne pracuje a je to jedna z hlavných priorít prezidenta Ruska,“ dodal.

Demografi predpovedajú, že počet obyvateľov Ruska by mohol do roku 2040 klesnúť na 130 miliónov.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac