Rusko údajne plánuje útok na kľúčovú zásobovaciu trasu ukrajinských jednotiek

Ruské jednotky, ktoré už operujú západne od Avdijivky, ohrozujú diaľnicu T0504, známu ako "cesta života". Cestná komunikácia je kľúčovou zásobovacou trasou pre ukrajinské ozbrojené sily v Doneckej oblasti, pričom zároveň slúži na evakuáciu ranených a padlých vojakov do vnútrozemia.

specnaz Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: Twitter

Diaľnica T0504 sa používa na spojenie Pokrovska, zásobovacieho uzla na západ, s tromi najväčšími mestami Donbasu, ktoré stále drží v moci Ukrajina: Kosťantynivka, Kramatorsk a Slavjansk.

Ruské sily pritom rozširujú svoje predmostie v oblasti obce Očeretyno, približne 20 kilometrov severozápadne od Donecka, a postupne dobývajú okolité osady. Cieľom týchto manévrov je dosiahnuť operačnú úroveň, ktorá by umožnila ďalší postup. Podľa odborníka na analýzu otvorených dát denníka Bild Juliana Repkeho spolu tieto aktivity súvisia a naznačujú koordinovaný plán ruskej armády.

Repke uvádza, že ruským jednotkám ostáva približne 6 kilometrov, kým dosiahnu diaľnicu T0504 prostredníctvom obce Vozdviženka. Ukrajinské ozbrojené sily však v tejto oblasti už vybudovali obranu, ktorá zadržiava ruský postup.

„Ak Ruská federácia obsadí čo najväčšie územie na západe, bude schopná postupovať na sever smerom k diaľnici v širokej fronte. Potom bude pre ukrajinské ozbrojené sily oveľa ťažšie sa brániť,“ uviedol analytik.

Trasa je jednou z niekoľkých kritických hlavných zásobovacích tepien a alternatívou pre ňu podľa webu Kyiv Independent predstavujú len vidiecke a menšie hlavné cesty, ktorých používanie by ukrajinskú logistiku výrazne skomplikovalo.

Poslednou ukrajinskou baštou pred dobytím diaľnice je aj podľa poľského Centra východných štúdií dedina Vozdviženka, v ktorej pred vojnou žilo asi 300 obyvateľov.

Ako Štandard už informoval, ruský postup v tejto oblasti nepatrí medzi bleskové. Dobytie dediny Novooleksandrivka, ktorá je najzápadnejším bodom Doneckej oblasti pod kontrolou útočníkov a ktorá sa nachádza pred Vozdviženkou, hlásili Rusi už takmer pred tromi týždňami.

(mm)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac