Spojené štáty údajne zabránili tajnej ukrajinskej operácii po tom, čo ju odhalila Moskva

USA mali útoku zabrániť po tom, ako americký minister obrany Lloyd Austin telefonicky hovoril so svojím ruským kolegom Andrejom Belousovom. Šéf ruského ministerstva obrany mu údajne zavolal a povedal, že Moskva odhalila ukrajinskú tajnú vojenskú operáciu na ruskom území, a spýtal sa, či USA o tejto akcii vedia.

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Telefonát sa mal uskutočniť 12. júla a hlavnou témou malo byť, či USA vedeli o ukrajinských útočných akciách za hranicami Ruska, informuje New York Times.

Pentagon údajne o plánovanej operácii nemal žiadne informácie a poprel obvinenia o americko-ukrajinskom sprisahaní. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo telefonický hovor a upozornilo na riziko eskalácie konfliktu v dôsledku pokračujúcich dodávok amerických zbraní Ukrajine. O aký typ operácie malo ísť, nie je jasné.

Po hovore Pentagon kontaktoval ukrajinské orgány s varovaním, aby neuskutočňovali podobné operácie. Problémom môže byť aj to, že kyjevské velenie tají pred Bielym domom operácie ukrajinskej armády za hranicami okupovanej krajiny.

Podľa New York Times zvyšujú utajované informácie frustráciu amerických a európskych predstaviteľov. Ukrajina riskuje odcudzenie svojich spojencov, čo môže viesť k eskalácii konfliktu. Zaujímavé je, že hovor inicioval ruský minister obrany a bol to len piaty telefonický rozhovor medzi americkým a ruským šéfom obrany od začiatku vojny v roku 2022.

(nyt)