Kim Čong-un pri príležitosti výročia kórejskej vojny vyzval na „ľudový raj"

Trojročný konflikt sa skončil pred 71 rokmi 27. júla 1953 prímerím, ktoré však nikdy nebolo nahradené mierovou zmluvou. Pchjongjang to považuje za svoje víťazstvo a výročie je v krajine oslavované ako štátny sviatok.

Kim Èong-un vyzýva na jednotu v snahe posilni po¾nohospodársku produkciu Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Kim v piatok podľa štátnej ústrednej tlačovej agentúry KCNA povedal, že „svätým poslaním a povinnosťou našej generácie“ je „spoľahlivo brániť svoju ideológiu a spoločenský systém“ a „vybudovať ľudový raj“.

Severokórejský vodca tiež privítal podporu Číny počas vojny a povedal, že „priateľstvo nadviazané ako príbuzenské zväzky bude pevne pokračovať“.

Kim navštívil pamätníky na počesť vojnových veteránov vrátane „Veže priateľstva“ pripomínajúcej vojakov Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA), ktorí v kórejskej vojne bojovali po boku severokórejských síl.

Štátne médiá v Pchjongjangu tiež uviedli, že mladí Severokórejčania oslavovali toto výročie a sľúbili, že „zdedia dušu víťaznej vojnovej generácie“.

(tasr, afp)