Útoky v Bejrúte a Teheráne nebezpečne eskalujú situáciu, znie z OSN

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres považuje zásahy na Blízkom východe za nebezpečné vystupňovanie konfliktu, uviedol hovorca Stéphane Dujarric v reakcii na smrť vodcu Hamasu Ismaíla Haníju a veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukru.

„Je čoraz jasnejšie, že v tomto mimoriadne citlivom období samotná zdržanlivosť nestačí. Generálny tajomník všetkých dôrazne vyzýva, aby v záujme dlhodobého mieru a stability intenzívne pracovali na deeskalácii situácie v regióne,“ uviedol Dujarric.

Haníja zomrel v stredu v skorých ranných hodinách počas raketového útoku v iránskej metropole Teherán, kde sa zúčastnil inaugurácie nového prezidenta Massúda Pezeškijána. Z útoku viacero štátov podozrieva Izrael, ktorý sa k útoku oficiálne neprihlásil.

Šukra zahynul v pondelok večer pri izraelskom nálete na libanonské hlavné mesto Bejrút. Išlo o odvetu za sobotňajší útok Hizballáhu na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom zahynulo 12 detí a tínedžerov. Hizballáh sa od zodpovednosti za daný útok dištancuje.

(tasr, reuters)