Izrael čakajú náročné dni, je pripravený na všetky scenáre, vyhlásil Netanjahu

Predseda izraelskej vlády v prvom príhovore od vzdušného útoku v libanonskom Bejrúte a následného zabitia vodcu Hamasu uviedol, že štát čaká ťažšie obdobie. „Od začiatku vojny som objasňoval, že sme v boji proti iránskej osi zla,“ povedal Benjamin Netanjahu.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

„Je to existenčná bitka proti škrtiacemu kruhu teroru a rakiet, ktorý sa nám Irán snaží omotať okolo krku,“ dodal.

Priznal, že od zabitia vojenského veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra čelí Tel Aviv hrozbám „zo všetkých strán“. „Sme pripravení na každý scenár,“ vyhlásil a apeloval na vytrvalosť obyvateľov.

„Všetky úspechy v posledných mesiacoch sme dosiahli, pretože sme sa nevzdali,“ povedal Netanjahu, „a preto, že sme urobili odvážne rozhodnutia tvárou v tvár veľkému tlaku doma aj v zahraničí. A poviem vám, nebolo to ľahké,“ dodal.

„Spolu budeme bojovať a s Božou pomocou spoločne zvíťazíme,“ zakončil Netanjahu svoj prejav, v rámci ktorého nespomenul zabitie vodcu Hamasu Ismaíla Haníju. Izrael sa k jeho zavraždeniu neprihlásil, všeobecne sa mu však tento čin pripisuje.

Okrem iného zopakoval svoje odhodlanie oslobodiť zvyšných 115 rukojemníkov, ktorých drží v zajatí Hamas a zabezpečiť, aby „Gaza nepredstavovala hrozbu pre Izrael“.

(min)