USA schválili predaj bojových vrtuľníkov Slovensku za viac ako pol miliardy eur

Americký rezort zahraničných vecí odobril potenciálny predaj vrtuľníkov a súvisiaceho vybavenia Slovenskej republike za odhadovanú cenu 600 miliónov dolárov, v prepočte 554 miliónov eur.

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Robert Kaliňák. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Má ísť o ponuku s výraznou zľavou ako náhradu za stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine. Hlavnými dodávateľmi majú byť spoločnosti Bell Textron a General Electric, dodal Pentagón.

Ministerstvo obrany SR v lete minulého roka predložilo americkej vláde žiadosť o cenovú ponuku na dodanie 12 bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper spolu s podrobnou špecifikáciou požiadaviek na túto techniku, príslušenstvo, rakety AGM-114 Hellfire II, počiatočnú logistickú podporu, výcvik pilotov a technikov.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) začiatkom roka hovoril, že Vipery nechce kúpiť, lebo ide o útočné vrtuľníky a Slovensko potrebuje najskôr chrániť svoj vzdušný priestor. Od Američanov chcel kúpiť Patrioty a na ich obstaranie využiť 700-miliónovú zľavu od USA, ktorú sme dostali za darovanie migov Ukrajine a ktorá platí na nákup bojových vrtuľníkov Viper. 

Presmerovať zľavu nakoniec nebolo možné a na dodanie Patriotov boli dlhé čakacie doby, takže minister od svojich plánov upustil. Bojové vrtuľníky v súčasnosti nie sú vo výzbroji Ozbrojených síl SR, pôjde teda o úplne novú bojovú spôsobilosť.

(tasr, reuters)