Trump slovne napadol svoju politickú súperku Harrisovú. Spochybnil jej rasovú identitu

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump spochybnil černošskú rasovú príslušnosť nominantky Demokratickej strany Kamaly Harrisovej počas kontroverzného vystúpenia na najväčšom výročnom stretnutí afroamerických novinárov.

Election_2024_Trump525785059770 Na snímke republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump gestikuluje počas prejavu na predvolebnom zhromaždení v americkom Charlotte 24. júla 2024. Republikánsky exprezident USA Donald Trump v stredu na predvolebnom podujatí v Severnej Karolíne slovne útočil na viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú, ktorá sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách. Foto: TASR/AP

„Je to Indka alebo Černoška?“ spýtal sa Trump na adresu svojej politickej súperky v prezidentských voľbách. „Celú dobu bola Indka a zrazu je černoškou,“ dodal bývalý prezident. Harrisová je pritom prvou americkou viceprezidentkou ázijského pôvodu, keďže jej matka jej Indka a otec Afroameričan a dlhodobo sa aj identifikuje ako černoška i juhoázijská Američanka.

Trumpove vyjadrenie odsúdila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová a označila ich za urážlivé.

Krajne pravicové účty a konzervatívci na sociálnych sieťach často šíria dezinformácie spochybňujúce pôvod nominantky demokratov. Harrisová už od začiatku prezidentskej kampane znáša sexistické a rasové útoky v online priestore.

Republikánsky kandidát sa výročného zjazdu afroamerických novinárov v Chicagu zúčastnil po prvý raz. Niektorí členovia vyjadrili svoj nesúhlas s týmto krokom, spolupredseda zjazdu na protest odstúpil zo svojej pozície.

(tasr, reuters)