Britské úrady obvinili 17-ročného tínedžera z vraždy troch dievčat

Britské úrady vo štvrtok obvinili 17-ročného tínedžera z vraždy troch dievčat a z pokusu o vraždu desiatich ďalších ľudí. Obvinený v pondelok nožom zaútočil na tanečnom podujatí pre deti venovanom tvorbe americkej speváčky Taylor Swiftovej, vyhlásila britská prokuratúra.

GTpxLJZW8AAGe15 Uzavretá ulica v Southporte. Foto: X

„Kráľovská prokuratúra (CPS) oprávnila políciu v Merseyside, aby po tragických udalostiach, ktoré sa tento týždeň odohrali v Southporte, vzniesla 17-ročnému občanovi obce Banks v grófstve Lancashire obvinenie z troch prípadov vraždy a desiatich prípadov vraždy v štádiu pokusu,“ uvádza vyhlásenie prokuratúry.

Polícia mladíka zadržala po útoku, pri ktorom o život prišli tri dievčatá vo veku 6, 7 a 9 rokov. Jeho totožnosť nezverejnila, no uviedla, že sa narodil v Británii a že jeho čin nesúvisí s terorizmom.

V utorok sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí pondelkového útoku. Krátko po jeho skončení vypukli neskoro večer násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov.

Demonštranti v zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene. Stalo sa tak po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili špekulácie, že páchateľ útoku je moslim.

(tasr, afp, ap)