Brazília dôrazne odsúdila vraždu lídra Hamasu

Brazílske ministerstvo zahraničných vecí v stredu "dôrazne odsúdilo vraždu" politického lídra palestínskeho hnutia Hamas hnutia Ismaíla Haníju. Zároveň vyzvalo krajiny sveta na podniknutie krokov, ktoré zabránia prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe.

Luiz Inacio Lula da Silva Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva sa rozpráva s dvoma mladými Brazílčankami, ktoré boli v pásme Gazy, počas ich príchodu na leteckú základňu v brazílskom meste Brasilia v pondelok 13. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Brazília, ktorá v súčasnosti predsedá skupine G20, „odmieta do očí bijúce porušenie iránskej suverenity a teritoriálnej integrity, ktoré jasne porušuje princípy Charty Spojených národov“. Tieto násilné skutky „ďalej maria možnosť politického riešenia konfliktu v Gaze,“ uviedlo brazílske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení a žiadalo okamžité zastavenie bojov v Pásme Gazy.

Haníja bol v iránskej metropole zabitý v „špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov“ v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá.

Hamas z útoku obvinil Izrael. Izraelská vláda odmietla útok v Teheráne komentovať.

Brazílska vláda v inom vyhlásení zverejnenom v stredu odsúdila aj „izraelský nálet podniknutý 30. júla na budovu v obytnej štvrte v Bejrúte“. Izraelská armáda vyhlásila, že v utorok večer počas náletu na južné predmestie libanonskej metropoly eliminovala vysokého dôstojníka proiránskeho hnutia Hizballáh.

Vzťahy medzi brazílskou a izraelskou vládou sú napäté. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v minulosti obvinil Izrael z páchania genocídy v Pásme Gazy, za čo ho Izrael označil za personu non grata.

(tasr, afp)