Pozdvihnite zrak k oblohe, Perzeidy zvyšujú svoju aktivitu

Meterociký roj je pozorovaný každoročne približne s rovnakou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu. "Roj je činný od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Šírka prúdu je približne 65 miliónov kilometrov. Centrálne vlákno je pomerne úzke, má približne desať miliónov kilometrov," povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Perzeidy 2021 Perzeidy 2021 Pozorovanie najznámejšieho meteorického roja na tradičnej expedícii v Mníšku nad Hnilcom Foto: Róbert Barsa

Za štyri dni okolo maxima, ktoré bude v noci z 12. na 13. augusta, stretne Zem 62 percent všetkých Perzeíd. Podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú podľa Svoreňa priaznivé pred maximom.

V čase maxima bude Mesiac v prvej štvrti, po maxime budú lepšie podmienky na pozorovanie až po západe Mesiaca v druhej polovici noci. „Pozornosť treba upriamiť k súhvezdiu Perzea – na severovýchodnú časť oblohy. V tomto súhvezdí sa nachádza radiant roja, teda miesto na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú,“ dodal astronóm.

(tasr)