Lavrov vyzval všetky strany na Blízkom východe, aby sa vyhli ďalšej eskalácii

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov tak urobil vo štvrtok počas telefonátu s úradujúcim iránskym ministrom zahraničných vecí Alím Bágherím Kaním.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovorí počas svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve v stredu 18. januára 2023. Foto: TASR/AP Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že obe strany počas telefonátu odsúdili zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju, ktorý zomrel pri útoku v Teheráne. „Poukázali na neprijateľnosť politických vrážd a mimoriadne nebezpečné následky podobných činov,“ uviedol ruský rezort.

„Lavrov vyzval všetky strany, ktoré majú vplyv na situáciu v Pásme Gazy a vo všeobecnosti na Blízkom východe, aby sa vyhli krokom, ktoré by mohli prispieť k ďalšej nestabilite a väčšiemu počtu civilných obetí,“ dodalo ministerstvo.

Haníja zomrel v noci na stredu pri útoku v Teheráne, kde sa zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Irán i Hamas tento útok pripisujú Izraelu, ktorý ho nepotvrdil ani nepoprel. Útok vyvolal hrozby odplatou Izraelu a podnietil nové obavy, že sa vojna v Pásme Gazy medzi Hamasom a Izraelom môže zmeniť na širší konflikt na Blízkom východe.

(tasr)