Dolinková s českým kolegom na Štrbskom Plese rokovali aj o podpore domácich výrobcov liekov

Lieková politika a vzájomná spolupráca Slovenska a Českej republiky v oblasti zdravotníctva boli hlavné témy stretnutia ministrov zdravotníctva Slovenskej a Českej republiky. Zuzana Dolinková a Vlastimil Válek na Štrbskom Plese diskutovali o projekte cezhraničnej výmeny elektronickej transkripcie, problematike paralelného obchodu či vplyve vnútroštátnych opatrení na nadmerné zásobovanie liekmi.

455337486_818080693864556_8158133683695202223_n Stretnutie ministrov zdravotníctva Slovenskej a Českej republiky Zuzany Dolinkovej a Vlastimila Váleka na Štrbskom Plese. Foto: FB/Zuzana Dolinková

Slovenská strana víta otvorenie otázky možného rozšírenia súčasne fungujúceho systému cezhraničnej lekárenskej starostlivosti o cezhraničnú výmenu elektronickej transkripcie.

„Čo sa týka podpory domácich výrobcov liekov, historicky, z pohľadu výrobných miest, boli Slovensko a Česká republika prepojené a navzájom sa dopĺňali v portfóliu liekov, ktoré v dnešnej dobe najčastejšie vypadávajú z trhu,“ uviedla slovenská šéfka rezortu.

V rámci spolupráce by teda bolo možné obnoviť tento typ výrob v oboch krajinách, a tým docieliť väčšiu dostupnosť liekov pre pacientov. Ministri preto podpísali Memorandum o spolupráci v oblasti liekovej politiky a zdravotníckych pomôcok.

Zaoberali sa aj problematikou paralelného obchodu a vplyvu vnútroštátnych opatrení na nadmerné zásobovanie liekmi. Slovensko v tejto oblasti zvažuje prijímanie národných opatrení pre vytváranie potrebných zásob liekov.

„Pragmaticky pristupujeme k možnosti zavedenia spoločných zásad týkajúcich sa požiadaviek na vnútroštátne pohotovostné zásoby na úrovni Európskej únie,“ uviedlo naše ministerstvo zdravotníctva, ktoré vníma, že pre každý členský štát je prioritou zabezpečiť dostupnosť liekov pre svojich pacientov.

Ministri sa dotkli aj problematiky Farmaceutického balíka, o ktorom sa rokuje na úrovni Európskej únie.

(sita)