Volkswagen Slovakia zvýši zamestnancom mzdy a odmeny za lojalitu. Vyplatí aj jednorazovú odmenu

Nová kolektívna zmluva, ktorá bude platiť do roku 2027, zamestnancov bratislavského a martinského závodu spoločnosti Volkswagen Slovakia poteší. V dôsledku zmien rámcových podmienok je aktuálna situácia v závode, ako aj v celom koncerne zložitá a do budúcna neistá. Preto pre firmu bola kľúčová garancia zamestnanosti a stabilita pracovných miest.

Výrobná linka spoloènosti Volkswagen Slovakia Výrobná linka spoločnosti Volkswagen Slovakia. Foto: Jakub Kotian/TASR

Zamestnancom bude preto v septembri tohto roka vyplatená jednorazová odmena vo výške 600 eur. Zároveň bolo podľa hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej dohodnuté každoročné zvyšovanie tabuľkových tarifných tried počas trvania platnosti novej kolektívnej zmluvy.

Ide o 80 eur od budúceho roka a o štyri percentá v roku 2026 a následne v roku 2027. „Na základe dlhej diskusie bol zvýšený podiel zamestnancov s nárokom na mimoriadnu tarifnú triedu v rámci tímu. V upravenom znení bola zachovaná aj inflačná doložka,“ dodala hovorkyňa.

Poznamenala, že témou kolektívneho vyjednávania bolo aj odmeňovanie lojality zamestnancov. Zvýšené boli napríklad odmeny pri okrúhlych pracovných jubileách od 400 eur do 3 200 eur v závislosti od počtu odpracovaných rokov.

Zvýšila sa tiež dovolenková odmena dlhoročným zamestnancom a príspevky pri dôležitých a náročných životných situáciách. V kolektívnej zmluve bola opäť dohodnutá aj garancia zamestnanosti a dohoda o konte pracovného času.

Zároveň boli v prípade potreby vytvorené nové zmenové modely. Súčasťou novej dohody je aj zvýšenie viacerých funkčných príplatkov a kompenzačného príspevku na dopravu, resp. ubytovanie, ako aj dodatočné dni voľna pre dlhoročných zamestnancov.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok