Po spravodlivosti ruší analytikov aj rezort kultúry. Machala tvrdí, že to chcú robiť inak

Od septembra končí na ministerstve kultúry Inštitút kultúrnej politiky (IKP). Pre denník SME to potvrdil rezort aj generálny riaditeľ spomínaného inštitútu Marcel Čas. IKP poskytuje analytické služby nielen ministerstvu, ale aj jednotlivým, vecným útvarom.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Lukáš Machala. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerstvo zrušenie argumentuje tým, že ide o nevyhnutné zmeny pre nariadenie vlády v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. „Organizačné zmeny sú nevyhnutné aj v iných organizačných útvaroch, pričom je zabezpečený plnohodnotný výkon všetkých odborných a zákonom stanovených činností ministerstva,“ odpovedalo portálu ministerstvo.

Generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala podľa riaditeľa IKP uviedol, že medzi oficiálne dôvody zrušenia patrili okrem konsolidácie aj manažérske rozhodnutie a plán „robiť analýzy inak“.

„Napriek tomu generálny tajomník uviedol, že s prácou inštitútu je spokojný a verí, že sa ako šikovní analytici uchytia niekde inde,“ povedal Marcel Čas.

Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR postihol rovnaký osud, keď od 1. augusta ukončilo svoju činnosť. „Tvrdenie, že po zrušení analytického centra príde Ministerstvo spravodlivosti SR o dáta z justície, nie sú pravdivé. Dôvod tejto organizačnej zmeny spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo až 27 pracovníkov,“ priblížila v júli hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.

Zdôraznila, že agenda podstatná pre efektívne fungovanie rezortu bude presunutá pod vecne príslušné sekcie a odbory.

(max)