Vláda zvýšila príspevok na pohreb. Vlastníkom bytov tiež umožnila elektronické hlasovanie

Slovenská vláda v stredu schválila zmeny v systéme výberu mýta, zvýšila príspevok na pohreb na 200 eur či umožnila vlastníkom bytov elektronické hlasovanie.

20240710_vlada3056495 Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) na 43. rokovaní vlády SR 10. júla 2024 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vlastníci bytov a nebytových priestorov by mali mať od budúceho roka možnosť na schôdzi vlastníkov hlasovať aj elektronicky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov z dielne Ministerstva financií SR.

„Cieľom návrhu zákona je zakotviť právnu úpravu elektronického hlasovania do zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov,“ uviedol predkladateľ v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Zároveň sa odklepli zmeny v systéme výberu mýta. V rámci sadzieb pre ťažké nákladné vozidlá budú dopravcovia platiť už aj poplatky za emisie oxidu uhličitého a externé náklady spojené so znečistením ovzdušia premávkou. Novelou sa zavádza európska smernica Eurovignette, ktorou sa mení systém výberu mýta.

Súčasťou návrhu je aj zníženie dani z motorových vozidiel pre ťažké nákladné vozidlá nad 12 ton. Hlavným dôvodom na úpravu ročných sadzieb dane z motorových vozidiel je podpora štátu pre autodopravcov pri výmene tachografov. Znížiť by sa mali aj sadzby dane pre vozidlá nad 3,5 tony.

„Okrem toho sa navrhuje primerane znížiť aj sadzby dane pre vozidlá nad 3,5 tony do 12 ton, ktoré na Slovensku tiež platia poplatky za používanie cestnej infraštruktúry (mýto za používanie vymedzených úsekov diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy),“ uviedlo ministerstvo dopravy v dôvodovej správe. Zmena sadzieb sa netýka vozidiel do 3,5 tony, tie totiž neplatia mýto, ale diaľničné známky s časovou platnosťou. Novela zákona má tiež zjednotiť úpravy sadzby dane podľa veku vozidla rovnako pre všetky typy vozidiel aj do 3,5 tony a aj nad 3,5 tony.

Vláda taktiež zaradila výstavbu úseku diaľnice D4 medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, ktorej súčasťou je tunel Karpaty, medzi strategické investície. S výstavbou takmer 12,5 kilometra dlhého úseku, ktorého väčšinu bude tvoriť tunel Karpaty, by sa malo začať koncom roka 2029.

Okrem toho by sa mal taktiež zvýšiť príspevok na pohreb, a to o viac ako 120 eur. Pozostalí by mali po novom dostať 200 eur. Cieľom je zlepšiť finančnú podporu pri zabezpečovaní pohrebu a zmierniť zaťaženie pozostalých.

„Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov. Zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Vláda tiež schválila zmenu viacerých opatrení o sociálnych službách. Novelou zákona sa podľa rezortu práce zvýši finančný príspevok na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur mesačne.

Ministerstvo práce mení aj systém odľahčovacej služby. Za deň poskytnutej odľahčovacej služby sa bude považovať 12 hodín poskytnutej odľahčovacej služby, a to bez ohľadu na počet kalendárnych dní, za ktorý bol tento rozsah hodín dosiahnutý.

Ďalšia zmena upraví povinnosť obcí, miest a samosprávnych krajov, ktoré budú mať 30 dní na to, aby umiestnili ľudí odkázaných na starostlivosť buď do vlastného zariadenia, alebo iného verejného či neverejného zariadenia. Cieľom tohto zámeru je zabrániť tomu, aby osoba odkázaná na opateru nebola dlhodobo bez poskytnutia sociálnej služby.

Schválené návrhy zákona by mal platiť od januára 2025.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac